Opis
Etiopia - stolica kawy
Etiopia jest państwem leżącym we wschodniej części Afryki. Klimat wewnątrz kraju jest kształtowany w dużej mierze przez wysokość nad poziomem morza. Im wyżej tym temperatura powietrza jest niższa, a obfitość opadów staje się wyższa. Występują tutaj sezonowe zmiany mas powietrza zwrotnikowego – latem pogodę kształtują masy powietrza równikowego, a zimą zwrotnikowego.
Abisynia (dawniej była tak nazywana Etiopia) jest znana jako miejsce narodzin kawy. Wyjątkowość ziarenek kawowca z tego kraju wynika z połączenia różnych czynników m.in. różnorodności genetycznych odmian tej rośliny, metod obróbki ziarna czy tradycji produkcji, które wpływają na całokształt smaku i aromatu kawy.
Ekologiczna uprawa
Większość upraw z regionu Yirgacheffe jest prowadzona w sposób ekologiczny tzn. rolnicy używają bardzo mało, jeśli w ogóle nawozów, pestycydów. Dodatkowo przeważająca część czynności na plantacji jest wykonywana w sposób ręczny, co pozwala na dokładny zbiór kawy i najlepszy wybór owoców przeznaczonych do dalszej obróbki.
Specyficzna odmiana kawowca
Otrzymując ziarna z Etiopii nie natniemy się na konkretną odmianę kawowca. Przeważnie spotykamy się z pojęciem - Ethiopian heirloom. Jest to mieszanka różnych odmian botanicznych kawowca charakterystycznych dla tego kraju. Ze względu na system produkcji kawy w Etiopii bardzo ciężko uzyskać ziarna kawy danego varietala. Na mieszankę składa się kilka rodzajów ziaren kawy, które tworzą specyficzny terroir.
Uderzająca owocowość
Smak i aromat kawy są wynikiem odpowiedniej metody obróbki, na którą składa się selekcja wiśni na zbyt dojrzałe bądź uszkodzone, następnie roztarcie ich i wstępna fermentacja trwająca od 36-48 godzin, a na koniec wyłożenie ziarenek i suszenie na specjalnych patiach. Taka obróbka pozwala na obniżenie goryczy w kawie, a zarazem wyeksponowanie wysokiej jakości kwasowości wynikającej z obecności w profilu nut owoców jagodowych oraz cytrusów.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.