Darmowa dostawa od 149 z!!

Etiopia Chelicehele

(1 opinia klienta)

Etiopia Chelicehele to kawa posiadająca wyjątkowy bukiet kwiatowy, któremu towarzyszą nuty owoców jagodowych i cytrusowych połączonych z ciemną czekoladą. Jest propozycja idealną dla naparów parzonych w sposób alternatywny (V60, Chemex, aeropress), jak również espresso podawanego z ekspresu kolbowego.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

46,00 

18 w magazynie

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Etiopia - stolica kawy

Etiopia jest państwem leżącym we wschodniej części Afryki. Klimat wewnątrz kraju jest kształtowany w dużej mierze przez wysokość nad poziomem morza. Im wyżej tym temperatura powietrza jest niższa, a obfitość opadów staje się wyższa. Występują tutaj sezonowe zmiany mas powietrza zwrotnikowego – latem pogodę kształtują masy powietrza równikowego, a zimą zwrotnikowego.

Abisynia (dawniej była tak nazywana Etiopia) jest znana jako miejsce narodzin kawy. Wyjątkowość ziarenek kawowca z tego kraju wynika z połączenia różnych czynników m.in. różnorodności genetycznych odmian tej rośliny, metod obróbki ziarna czy tradycji produkcji, które wpływają na całokształt smaku i aromatu kawy.

Kawa z Etiopii 1

Ekologiczna uprawa

Większość upraw z regionu Yirgacheffe jest prowadzona w sposób ekologiczny tzn. rolnicy używają bardzo mało, jeśli w ogóle nawozów, pestycydów. Dodatkowo przeważająca część czynności na plantacji jest wykonywana w sposób ręczny, co pozwala na dokładny zbiór kawy i najlepszy wybór owoców przeznaczonych do dalszej obróbki.

Specyficzna odmiana kawowca

Otrzymując ziarna z Etiopii nie natniemy się na konkretną odmianę kawowca. Przeważnie spotykamy się z pojęciem - Ethiopian heirloom. Jest to mieszanka różnych odmian botanicznych kawowca charakterystycznych dla tego kraju. Ze względu na system produkcji kawy w Etiopii bardzo ciężko uzyskać ziarna kawy danego varietala. Na mieszankę składa się kilka rodzajów ziaren kawy, które tworzą specyficzny terroir.

Kawa z Etiopii 2

Uderzająca owocowość

Smak i aromat kawy są wynikiem odpowiedniej metody obróbki, na którą składa się selekcja wiśni na zbyt dojrzałe bądź uszkodzone, następnie roztarcie ich i wstępna fermentacja trwająca od 36-48 godzin, a na koniec wyłożenie ziarenek i suszenie na specjalnych patiach. Taka obróbka pozwala na obniżenie goryczy w kawie, a zarazem wyeksponowanie wysokiej jakości kwasowości wynikającej z obecności w profilu nut owoców jagodowych oraz cytrusów.

Kawa z Etiopii 3

Dodatkowe informacje

Gramatura

250g

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

Washed

Odmiana botaniczna:

Jarc Varieties, Local Landraces

Region:

Yirgacheffe

Stopień palenia:

Jasny

Wysokość:

1945 - 1970 m n.p.m.

Profil Smakowy

Nuty owoców jagodowych, czekolady oraz cytrusów

1 opinia dla Etiopia Chelicehele

  1. Aga (zweryfikowany)

    Pyszna! Najbardziej lubię z V60, pierwsze co się wybija to mocna owocowość, przyjemna kwasowość i naturalna słodycz. Goryczka ledwo wyczuwalna. Razem z Salwadorem moje ulubione pod alternatywy 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

Ostatnio oglądane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram