Opis
Charakterystyka - Kawa Dominikana Barahona
Kawa Dominikana Barahona to stuprocentowa Arabica, która posiada charakterystycznie duże ziarna, o bogatym profilu smakowym, w którym będziemy mogli zetknąć się z pomarańczą, czekoladą, migdałami, orzechami i miodem. Przypadnie do gustu każdemu, kto zechciałby w domowych warunkach skosztować garstki tropików. Charakterystyczny dla tej kawy jest intensywny aromat i zrównoważone body. W pierwszej chwili urzeka swoją wyrazistością, by za moment pozwolić rozkoszować się subtelnością smaku.
Skąd ten urok?
Kawa Dominikana Barahona pochodzi z regionu o tej samej nazwie – Barahona, który znany był również jako Santa Cruz de Barahona. To ogólnie jeden z najważniejszych obszarów w kraju - miejsce podróży wielu turystów. Świetne warunki klimatyczne i charakterystyczne, oraz wysokie położenie plantacji kawy sprawiają, że rolnicy mają możliwość uprawiania kawy o naprawdę wyjątkowym smaku. Wychodzi im to nad wyraz dobrze – przez wielu bowiem Barahona uznawana jest za jedną z najlepszych kaw na świecie.
W jaki sposób przetwarza się owoce Dominikana Barahona?
Owoce kawowca przetwarza się metodą mokrą. Polega ona na wsypywaniu do zbiorników wodnych, a następnie wytłaczaniu miażdżącymi blaszkami, owoców kawowca w celu usunięcia łusek kawowych. Następnie poddaje się je fermentacji, a na koniec suszy w suszarkach lub na słońcu.
Oddaj się smakowi egzotycznej przygody - Kawa Dominikana Barahona
Kawa Dominikana Barahona to gwarancja unikatowego smaku. Łagodna, zrównoważona i pełna mocy, a przy tym odpowiednio kwaskowata, z miłym zapachem. Daje napar o bardzo bogatym smaku i przyjemnej słodyczy, który wprawi w zachwyt wszystkich kawoszy. Smakuje świetnie, niezależnie od metody parzenia.
Dariusz Witowski –
Wyśmienita, delikatna w smaku, o cudownym zapachu.