Kawa Dominikana Barahona

(1 opinia klienta)

Dominikana to nie tylko wspaniałe krajobrazy i rajskie plaże, to także wyspa na której uprawiana jest wysokiej jakości, wyjątkowa kawa. Ziarna tej kawy uprawiane są w południowo-wschodniej części wyspy, w regionie Barahona. Napar charakteryzuje się słodkim kwiatowym aromatem, nuty miodu i delikatna orzechowość, długi słodki posmak. Pozycja obowiązkowa dla poszukujących delikatniejszych naparów.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

28,00 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Charakterystyka  - Kawa Dominikana Barahona

Kawa Dominikana Barahona to stuprocentowa Arabica, która posiada charakterystycznie duże ziarna, o bogatym profilu smakowym, w którym będziemy mogli zetknąć się z pomarańczą, czekoladą, migdałami, orzechami i miodem. Przypadnie do gustu każdemu, kto zechciałby w domowych warunkach skosztować garstki tropików. Charakterystyczny dla tej kawy jest intensywny aromat i zrównoważone body. W pierwszej chwili urzeka swoją wyrazistością, by za moment pozwolić rozkoszować się subtelnością smaku.

Kawa Dominikana Barahona

Skąd ten urok?

Kawa Dominikana Barahona pochodzi z regionu o tej samej nazwie – Barahona, który znany był również jako Santa Cruz de Barahona. To ogólnie jeden z najważniejszych obszarów w kraju - miejsce podróży wielu turystów. Świetne warunki klimatyczne i charakterystyczne, oraz wysokie położenie plantacji kawy sprawiają, że rolnicy mają możliwość uprawiania kawy o naprawdę wyjątkowym smaku. Wychodzi im to nad wyraz dobrze – przez wielu bowiem Barahona uznawana jest za jedną z najlepszych kaw na świecie.

W jaki sposób przetwarza się owoce Dominikana Barahona?

Barahona - kawa z Dominikany

Owoce kawowca przetwarza się metodą mokrą. Polega ona na wsypywaniu do zbiorników wodnych, a następnie wytłaczaniu miażdżącymi blaszkami, owoców kawowca w celu usunięcia łusek kawowych. Następnie poddaje się je fermentacji, a na koniec suszy w suszarkach lub na słońcu.

Oddaj się smakowi egzotycznej przygody - Kawa Dominikana Barahona

Kawa Dominikana Barahona to gwarancja unikatowego smaku. Łagodna, zrównoważona i pełna mocy, a przy tym odpowiednio kwaskowata, z miłym zapachem. Daje napar o bardzo bogatym smaku i przyjemnej słodyczy, który wprawi w zachwyt wszystkich kawoszy. Smakuje świetnie, niezależnie od metody parzenia.

Dodatkowe informacje

Wagabrak
Gramatura

250g, 500g, 1000g

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda zaparzania

kawiarka, ekspres ciśnieniowy, french press, filiżanka, aeropress, V60, chemex, wpiszę w notatce w koszyku

Metoda obróbki:

Washed

Odmiana botaniczna:

Typica

Region:

Barahona

Stopień palenia:

Średni | Espresso

Wysokość:

1200-1500m n.p.m.

1 opinia dla Kawa Dominikana Barahona

  1. Dariusz Witowski

    Wyśmienita, delikatna w smaku, o cudownym zapachu.

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram