Opis
Gwatemala La Senda - kawa z kraju Majów
Gwatemala to kraj należący do krajów Ameryki Środkowej, położony nad Oceanem Atlantyckim i Spokojnym. Otaczają ją wspaniałe kraje, które również zajmują się hodowlą kawy jak: Salwador, Meksyk, Honduras czy Belize. Gospodarka tego kraju opiera się głównie na produkcji kawy, trzciny cukrowej czy bananów. W tym kraju spotkamy się z rzadkimi odmianami drzew jak sapodilla, która dostarcza surowca niezbędnego do produkcji gumy do żucia.
Bourbon? Ziarno czy alkohol?
Bourbon to jedna z najpopularniejszych odmian kawowca, której krajem pochodzenia jest Brazylia. Ten varietal podobnie jak inne wykształcił się naturalnie, drogą mutacji. Są znane liczne odmiany Bourbonu jak yellow, orange oraz red bourbon. Jego delikatność, słodycz oraz całokształt spowodowały, że stał się ikoną czarnego naparu. Jest rośliną o dużych wymaganiach, ale czego nie robi się dla ideału.
Sekret Gwatemala La Senda - Podwójna maceracja węglowa?
Ten rodzaj obróbki czerpie swoje korzenie w metodzie uzyskiwania win tzw. naturalnych. Proces polega na umieszczeniu całych wiśni kawowca w kontenerze, który jest zamykany. Następnie jedną rurką do pojemnika jest wprowadzany „ciężki” dwutlenek węgla, a drugą odprowadzany „lekki” tlen.
Tym sposobem otrzymuje się kawę o oryginalnym i wyjątkowym smaku
Wspaniała kompozycja smaków
Gwatemala La Senda to jedno z największych odkryć tego roku w naszej palarni. W czarnym naparze możemy wyczuć subtelne nuty śliwki, którym towarzyszą czerwone winogrona i półwytrawne czerwone wino. Kawa parzona w sposób alternatywny jest słodka, a zarazem posiada delikatną kwasowość. Body jest gładkie i otula nasze podniebienie. Jest idealną propozycją dla osób pragnących poczuć zarówno słodycz jak i minimalistyczną kwasowość w kawie.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.