Darmowa dostawa od 149 z!!

Kawa Gwatemala La Senda

Gwatemala La Senda to ziarenka kawowca skrywające w sobie nuty śliwki, czerwonego wina oraz czerwonych winogron. Bogactwo nut smakowych powoduje, że kawa jest słodka, a dodatkowo towarzyszy jej delikatna kwasowość. Jest wspaniałą propozycją dla naparów parzonych w sposób alternatywny (V60, Chemex, aeropress).

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

60,00 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Gwatemala La Senda - kawa z kraju Majów

Gwatemala to kraj należący do krajów Ameryki Środkowej, położony nad Oceanem Atlantyckim i Spokojnym. Otaczają ją wspaniałe kraje, które również zajmują się hodowlą kawy jak: Salwador, Meksyk, Honduras czy Belize. Gospodarka tego kraju opiera się głównie na produkcji kawy, trzciny cukrowej czy bananów. W tym kraju spotkamy się z rzadkimi odmianami drzew jak sapodilla, która dostarcza surowca niezbędnego do produkcji gumy do żucia.

kawa gwatemala la senda 1

Bourbon? Ziarno czy alkohol?

Bourbon to jedna z najpopularniejszych odmian kawowca, której krajem pochodzenia jest Brazylia. Ten varietal podobnie jak inne wykształcił się naturalnie, drogą mutacji. Są znane liczne odmiany Bourbonu jak yellow, orange oraz red bourbon. Jego delikatność, słodycz oraz całokształt spowodowały, że stał się ikoną czarnego naparu. Jest rośliną o dużych wymaganiach, ale czego nie robi się dla ideału.

Kawa Gwatemala La Senda 2

Sekret Gwatemala La Senda - Podwójna maceracja węglowa?

Ten rodzaj obróbki czerpie swoje korzenie w metodzie uzyskiwania win tzw. naturalnych. Proces polega na umieszczeniu całych wiśni kawowca w kontenerze, który jest zamykany. Następnie jedną rurką do pojemnika jest wprowadzany „ciężki” dwutlenek węgla, a drugą odprowadzany „lekki” tlen.
Tym sposobem otrzymuje się kawę o oryginalnym i wyjątkowym smaku

Kawa Gwatemala La Senda 3

Wspaniała kompozycja smaków

Gwatemala La Senda to jedno z największych odkryć tego roku w naszej palarni. W czarnym naparze możemy wyczuć subtelne nuty śliwki, którym towarzyszą czerwone winogrona i półwytrawne czerwone wino. Kawa parzona w sposób alternatywny jest słodka, a zarazem posiada delikatną kwasowość. Body jest gładkie i otula nasze podniebienie. Jest idealną propozycją dla osób pragnących poczuć zarówno słodycz jak i minimalistyczną kwasowość w kawie.

 

Dodatkowe informacje

Gramatura

250g

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

Podwójna węglowa maceracja

Odmiana botaniczna:

Bourbon

Region:

La Senda/Acatenango

Stopień palenia:

Jasny/Filtr

Wysokość:

1300 - 2000 m. n.p.m.

Profil Smakowy

88SCA, śliwka, czerwone wino, czerwone winogrona, słodka z delikatną kwasowością

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Kawa Gwatemala La Senda”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram