Opis
Kawa Honduras El Caracol - kolejna kawa w obróbce anaerobic
Ziarna kawowca umieszcza się w specjalnych komorach fermentacyjnych, następnie do komory zostają dodane owoce kawowca i odessany zostaje tlen. Cały proces fermentacji zostaje przerwany tuż przed nastąpieniem produkcji alkoholu w wyniku fermentacji. W efekcie uzyskujemy całkowicie unikatowy smak, który gwarantuje przyjemne doznania smakowe. W profilu smakowym znajdziemy śliwkę, dojrzałe czereśnie oraz mleczną czekoladę.
Unikatowość kawy Honduras El Caracol
Kawa Honduras El Caracol to jedno z naszych sztandarowych rozwiązań, które przełamuje konwenanse związane z tradycyjną formą wypalania. To nasza odpowiedź na ciągle zmieniające się w świecie kawowym trendy. Kawa jest wyrazem naszej osobowości. Dobrze odzwierciedla również naszą kawiarnie – jej smak charakteryzuje się bowiem oryginalnym profilem sensorycznym kawy. Tuż po zaparzeniu będziesz mógł raczyć swoje podniebienie nutami mlecznej czekolady i dojrzałych owoców, takich jak śliwki czy czereśnie.
Kawowa ojczyzna rodem z Ameryki Południowej
Honduras jest drugim, co do wielkości państwem w Ameryce Środkowej, które zamieszkałe jest przez ponad 7 milionów ludzi. Posiada olbrzymi potencjał do upraw kawowców. Uprawa kawy w Hondurasie rozpoczęła się na początku XIX wieku. Głównym celem od początku był eksport. Początki nie należały jednak do kolorowych. Pomimo faktu, że Honduras posiadał i nadal posiada rewelacyjne warunki do uprawy kawy, to ze względu na brak infrastruktury i odpowiednich procedur, Honduras nie mógł stać się kawowym potentatem. Dopiero pomoc Stanów Zjednoczonych pozwoliła wspiąć się Hondurasowi na szóstą lokatę na świecie, jeśli chodzi o państwa eksportujące kawę.
Smak różny w zależności od regionu
Do największych regionów produkujących kawę w Hondurasie należą:
- Santa Barbara,
- Copan,
- Lempira,
- El Paradiso,
- La Paz,,
- Ocotepeque,
Smak honduraskiej kawy różni się znacznie, w zależności od regionu. Spowodowane jest to dużym zróżnicowaniem, jeśli chodzi u ukształtowanie terenu. Kawa w Hondurasie uprawiana jest na wysokościach 1500-2000 metrów nad poziomem morza. Oznaczana jest ona później SHG (Strictly High Grown).
Kawa Honduras El Caracol – mnogość możliwości parzenia
Kawa Honduras El Caracol bazuje na ziarnach stuprocentowej arabiki, dzięki czemu doskonale nadaje się do przygotowywania kawy w ekspresie przelewowym, dripperze, Aeropressie, french pressie, Chemexie i na bazie innych, alternatywnych metod.
ADR cydr –
Na razie najlepsza kawa jaką piłem! Popijam ją od tygodnia i nie mogę się nadziwić - zaskakujący smak! Czysta przyjemność