Kawa Honduras El Caracol

Kawa Honduras El Caracol to kawa, której ziarna kawowca umieszcza się w specjalnych komorach fermentacyjnych, następnie do komory zostają dodane owoce kawowca i odessany zostaje tlen. Cały proces fermentacji zostaje przerwany tuż przed nastąpieniem produkcji alkoholu w wyniku fermentacji. W profilu smakowym znajdziemy śliwke, dojrzałe czereśnie oraz mleczną czekoladę.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

54,00 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Kawa Honduras El Caracol - kolejna kawa w obróbce anaerobic

Ziarna kawowca umieszcza się w specjalnych komorach fermentacyjnych, następnie do komory zostają dodane owoce kawowca i odessany zostaje tlen. Cały proces fermentacji zostaje przerwany tuż przed nastąpieniem produkcji alkoholu w wyniku fermentacji. W efekcie uzyskujemy całkowicie unikatowy smak, który gwarantuje przyjemne doznania smakowe. W profilu smakowym znajdziemy śliwkę, dojrzałe czereśnie oraz mleczną czekoladę.

Kawa Honduras El Caracol

Unikatowość kawy Honduras El Caracol

Kawa Honduras El Caracol to jedno z naszych sztandarowych rozwiązań, które przełamuje konwenanse związane z tradycyjną formą wypalania. To nasza odpowiedź na ciągle zmieniające się w świecie kawowym trendy. Kawa jest wyrazem naszej osobowości. Dobrze odzwierciedla również naszą kawiarnie – jej smak charakteryzuje się bowiem oryginalnym profilem sensorycznym kawy. Tuż po zaparzeniu będziesz mógł raczyć swoje podniebienie nutami mlecznej czekolady i dojrzałych owoców, takich jak śliwki czy czereśnie.

Kawowa ojczyzna rodem z Ameryki Południowej

Honduras jest drugim, co do wielkości państwem w Ameryce Środkowej, które zamieszkałe jest przez ponad 7 milionów ludzi. Posiada olbrzymi potencjał do upraw kawowców. Uprawa kawy w Hondurasie rozpoczęła się na początku XIX wieku. Głównym celem od początku był eksport. Początki nie należały jednak do kolorowych. Pomimo faktu, że Honduras posiadał i nadal posiada rewelacyjne warunki do uprawy kawy, to ze względu na brak infrastruktury i odpowiednich procedur, Honduras nie mógł stać się kawowym potentatem. Dopiero pomoc Stanów Zjednoczonych pozwoliła wspiąć się Hondurasowi na szóstą lokatę na świecie, jeśli chodzi o państwa eksportujące kawę.

Smak różny w zależności od regionu

Do największych regionów produkujących kawę w Hondurasie należą:

- Santa Barbara,

- Copan,

- Lempira,

- El Paradiso,

- La Paz,,

- Ocotepeque,

Smak honduraskiej kawy różni się znacznie, w zależności od regionu. Spowodowane jest to dużym zróżnicowaniem, jeśli chodzi u ukształtowanie terenu. Kawa w Hondurasie uprawiana jest na wysokościach 1500-2000 metrów nad poziomem morza. Oznaczana jest ona później SHG (Strictly High Grown).

Kawa Honduras El Caracol

Kawa Honduras El Caracol – mnogość możliwości parzenia

Kawa Honduras El Caracol bazuje na ziarnach stuprocentowej arabiki, dzięki czemu doskonale nadaje się do przygotowywania kawy w ekspresie przelewowym, dripperze, Aeropressie, french pressie, Chemexie i na bazie innych, alternatywnych metod.

Dodatkowe informacje

Region:

Occidente, Copan

Odmiana botaniczna:

Catuai

Wysokość:

1500 m n.p.m.

Metoda obróbki:

Natural anaerobic fermentation

Stopień palenia:

Filtr

Rodzaj

mielona, ziarnista

Gramatura

250g

Metoda zaparzania

ekspres przelewowy, aeropress, V60, chemex

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Kawa Honduras El Caracol”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram