Darmowa dostawa od 149 z!!

Kawa Indie Kushalnagar

Indie Kushalnagar to niezwykłe połączenie orzechów włoskich z czekoladą, którym towarzyszy przyjemna kwasowość żółtej, dojrzałej cytryny. Kawa jest dedykowana pod metody tradycyjne takie jak: ekspres kolbowy, ekspres automatyczny, french press czy kawiarka. Świetnym dodatkiem do kawy będzie cynamon, który wyeksponuje orzechowo-czekoladowy profil czarnego naparu.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

29,00 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Kushalalnagar i Stan Karnatka

To miasto położone w stanie Karnatka w Indiach. Etymologia nazwy tego miasta pochodzi z mitu, według którego Habdar Ali, który stacjonował na tych terenach, na wieść o narodzinach syna Tipa nazwał je Kushyal nagar, czyli miasto radości.
Baba Budangiri to góra położona w zachodnich Ghatach w Indiach w stanie Karnataka. Stan Karnataka jest głównym producentem kawy w Indiach, wyprzedzając Keralę i Tamil Nadu.

Indie Kushalnagar kawa
Trochę historii o kawie z Indii

Legenda głosi, że historia Baby Budangiri jest związana z opowieścią o indyjskim mędrcu o imieniu Baba Budan. 400 lat temu podczas pielgrzymki do Mekki Baba Budan odkrył kawę w Jemenie. Tak bardzo mu zależało na surowcu, że postanowił go przemycić poprzez przyczepienie siedmiu ziaren kawy do piersi, ponieważ ówcześnie Arabowie bardzo dbali o swój rynek kawowy i nie chcieli, aby ktoś okradał ich z cennego surowca. Po powrocie z pielgrzymki Baba zasiał nasiona w Chikmagalur, w regionie Karnataka. Od tego czasu obszar stanowi prawdziwą genezę indyjskiego przemysłu kawowego. Wzgórza Chikmagalur nazywane są obecnie „Wzgórzami Baba Budan”.

Arabica i jej odmiana - Typica

Typica to najstarsza odmiana arabiki. Swoje źródło czerpie z Jemenu, skąd została przywieziona do Indii, a następnie do kolejnych krajów. Charakteryzuje się słodkim, czystym smakiem i wysokim body. Typica powstała na skutej spontanicznych mutacji, a nie działań człowieka.

Kawa Indie Kushalnagar

Skąd te nuty smakowe w kawie?

Kawa Indie Kushalnagar to kompozycja nut czekolady, orzechów włoskich i dojrzałej cytryny. Obecność tych wspaniałych komponentów smakowych wynika z położenia plantacji kawy. Obok nich znajdują się uprawy roślin takich jak: tytoń, kardamon, wanilia, pieprz czy pomarańcza. Rosnąc w otoczeniu krzewów kawowych, tworzą one unikalny ekosystem, który wpływa na profil sensoryczny tej kawy. Co ciekawego w Indiach kawowce rosną pod cieniem utworzonym przez wysokie drzewa, co sprawia, że kawa zyskuje unikany smak i aromat.

Dodatkowe informacje

Metoda obróbki:

Washed

Region:

Baba Bundagiri, Karnatka, Indie

Odmiana botaniczna:

Arabica

Stopień palenia:

Średni | Espresso

Wysokość:

1000-1500 m n.p.m.

Rodzaj

mielona, ziarnista

Gramatura

250g, 500g, 1000g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Kawa Indie Kushalnagar”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

Ostatnio oglądane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram