Opis
Kushalalnagar i Stan Karnatka
To miasto położone w stanie Karnatka w Indiach. Etymologia nazwy tego miasta pochodzi z mitu, według którego Habdar Ali, który stacjonował na tych terenach, na wieść o narodzinach syna Tipa nazwał je Kushyal nagar, czyli miasto radości.
Baba Budangiri to góra położona w zachodnich Ghatach w Indiach w stanie Karnataka. Stan Karnataka jest głównym producentem kawy w Indiach, wyprzedzając Keralę i Tamil Nadu.

Trochę historii o kawie z Indii
Legenda głosi, że historia Baby Budangiri jest związana z opowieścią o indyjskim mędrcu o imieniu Baba Budan. 400 lat temu podczas pielgrzymki do Mekki Baba Budan odkrył kawę w Jemenie. Tak bardzo mu zależało na surowcu, że postanowił go przemycić poprzez przyczepienie siedmiu ziaren kawy do piersi, ponieważ ówcześnie Arabowie bardzo dbali o swój rynek kawowy i nie chcieli, aby ktoś okradał ich z cennego surowca. Po powrocie z pielgrzymki Baba zasiał nasiona w Chikmagalur, w regionie Karnataka. Od tego czasu obszar stanowi prawdziwą genezę indyjskiego przemysłu kawowego. Wzgórza Chikmagalur nazywane są obecnie „Wzgórzami Baba Budan”.
Arabica i jej odmiana - Typica
Typica to najstarsza odmiana arabiki. Swoje źródło czerpie z Jemenu, skąd została przywieziona do Indii, a następnie do kolejnych krajów. Charakteryzuje się słodkim, czystym smakiem i wysokim body. Typica powstała na skutej spontanicznych mutacji, a nie działań człowieka.
Skąd te nuty smakowe w kawie?
Kawa Indie Kushalnagar to kompozycja nut czekolady, orzechów włoskich i dojrzałej cytryny. Obecność tych wspaniałych komponentów smakowych wynika z położenia plantacji kawy. Obok nich znajdują się uprawy roślin takich jak: tytoń, kardamon, wanilia, pieprz czy pomarańcza. Rosnąc w otoczeniu krzewów kawowych, tworzą one unikalny ekosystem, który wpływa na profil sensoryczny tej kawy. Co ciekawego w Indiach kawowce rosną pod cieniem utworzonym przez wysokie drzewa, co sprawia, że kawa zyskuje unikany smak i aromat.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.