Opis
Kostaryka - bogate wybrzeże
To państwo Ameryki Środkowej położony nad Morzem Karaibskim i Oceanem Spokojnym. Graniczy z Nikaraguą od północy i z Panamą od Południa. Skąd wzięła się nazwa Costa Rica? Kraj został tak nazwany przez pierwszych konkwistadorów, którzy zostali zwabieni mirażem złotych miast i niezmierzonych bogactw, które naprawdę okazały się złudzeniem.
Warunki sprzyjające kawie
Klimat Kostaryki można zaliczyć do tzw. podrównikowego. Tworzą go intensywne opady deszczu spowodowane wiatrami pasatowymi od strony Morza Karaibskiego oraz nieco słabsze od Pacyfiku. Wysoka temperatura, bo około 26 stopni panuje nad wybrzeżem, natomiast przesuwając się w głąb kraju spada do ok. 18-20 stopni, co jest związane z zmianą wysokości i obecnością wyżyn. Ilość opadów, wysoka temperatura oraz ukształtowanie terenu sprzyjają rozwojowi surowca jakim jest kawa.
Kostaryka El Perezeso - leniwiec
Nazwa kawki jest ciekawa, ponieważ z tłumaczenia z języka hiszpańskiego na polski oznacza – leniwca (el perezoso). Nie bez przyczyny. Na farmie, na której prowadzi się uprawę kawy, mieszkają leniwce.
Tegoroczne zbiory pochodzą z Coopro Naranjo, regionu leżącego w zachodniej dolinie. Rejon ten jest ukształtowany przez tzw. Lomas co oznacza wzgórza. Program Loma, który jest prowadzony na tych terenach zbiera ziarenka o jakości speciality co umożliwia uzyskać kawę na wysokim poziomie. Ten rok był niekorzystny dla plantatorów, w związku z czym podjęto decyzję, aby zebrać ziarenka z kilku Lomas co umożliwiłoby zapewnienie optymalnych dostaw kaw dla palarni kaw.
Kolejna obróbka - natural
Kawa Kostaryka El Perezoso została poddana obróbce naturalnej polegającej na suszeniu owoców kawowca, następnie zdjęciu z nich skórki, łuski zamkniętych w pergaminie, a na końcu łuskaniu ziaren i sortowaniu ich przed wysyłką. Suszenie tego konkretnego ziarna trwało 18 dni i polegało na umieszczeniu owoców kawowca na specjalnych ceglanych patiach.
Cudowne połączenie owoców z czekoladą - Kostaryka El Perezoso
Kawa poprzez obecność ciemnych, czerwonych owoców połączonych z ciemną czekoladą tworzy kremowego body oraz słodki posmak, który zachwyci każdego kawosza. Ten konkretny rodzaj kawy został sklasyfikowany przez SCA na 85,5 pkt.
Mat –
Nabyłem te ziarenka kilka dni temu. Rewelacja! Słodycz jaka towarzyszy podczas otwierania opakowania- wow! Kawa zaparzana w aeropress - polecam drobniejsze mielenie i odrobinę wyższą temp 🙂 Jestem onieśmielony tą kawką.