Kawa Kostaryka Las Lajas Perla Negra

Kawa Kostaryka Las Lajas to możliwość spróbowania wyjątkowego smaku, który łączy w sobie nuty śliwki, migdałów, toffi oraz winogron. To unikalne połączenie, charakteryzujące się dużą kwasowością. Kawa świetnie sprawdza się do parzenia metodami Drip, Chemex czy Kalita.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

53,00 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Kawa Kostaryka Las Lajas Perla Negra - unikat prosto z Ameryki Południowej

Kawa Kostaryka Las Lajas Perla Negra

Kawa Kostaryka Las Lajas Perla Negra to jedna z najnowszych pozycji w naszej ofercie, która szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom alternatywnych metod parzenia kawy.

Kostaryka Las Lajas Perla Negra uprawiana jest w regionie Central Valley na plantacji Las Lajas w Kostaryce. Plantacja należy do rodziny Chacon, która uprawia kawę na wysokich zboczach wulkanu Poas. Tamtejsze wulkaniczne gleby charakteryzują się znakomitą żyznością i są pełne mikroelementów, dzięki czemu wyjątkowo sprzyjają uprawie owoców kawowca. W Las Lajas kawy uprawiane są w sposób organiczny, zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju.

Kawa, którą dla Was wybraliśmy pochodzi z gatunku Caturra/Catuai i została obrobiona naturalną metodą Perla Negra. Geneza powstania tej metody jej dość nieoczywista, ponieważ tak naprawdę zrodziła się z przypadku. A jak to wszystko się stało? W 2008 r. region Central Valley dotknęło trzęsienie ziemi, które pozostawiło plantację w okresie zbiorów bez dostępu wody i energii elektrycznej. Rodzina Chacon zachodziła więc w głowę, w jaki sposób kontynuować przetwarzanie owoców bez użycia energii. To właśnie dzięki niej narodziła się pierwsza naturalna kawa w Kostaryce. Obróbka Perla Negra to wymagający proces, który polega na moczeniu wiśni w czystej wodzie, mającym na celu wyeliminowanie wszelkich zabrudzeń lub zanieczyszczeń. Kolejnym etapem jest rozłożenie ich na afrykańskich łóżkach, gdzie stopniowo, w sposób naturalny suszą się przez około 20 dni.

Wyjątkowy smak - kawa Kostaryka Las Lajas Perla Negra

Kawa - Kostaryka Las Lajas Perla Negra

Po zaparzeniu tej kawy w filiżance możecie spodziewać się soczystego naparu o wysokiej kwasowości. W smaku dominować będą nuty śliwki, migdałów, toffi i winogron. Kawa Kostaryka Las Lajas Perla Negra pozostawia po sobie przyjemny, orzeźwiający i owocowy posmak, który zostanie z Wami na długo.

Kawa idealnie nadaje się do parzenia metodami przelewowymi takimi jak Drip, Chemex czy Kalita. Znakomicie sprawdzi się także w przypadku French Pressa czy Aeropressu.

Dodatkowe informacje

Wagabrak
Region:

Sabanilla de Alajuela, Central Valley

Odmiana botaniczna:

Caturra | Catuai

Wysokość:

1350-1500m n.p.m.

Metoda obróbki:

Natural / Perla Negra

Stopień palenia:

Filtr

Rodzaj:

mielona, ziarnista

Gramatura:

250g

Metoda zaparzania:

aeropress, V60, chemex, ekspres przelewowy, metody alternatywne

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Kawa Kostaryka Las Lajas Perla Negra”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram