Promocja!

KAWA MIESIĄCA -15 % Kawa Peru El Condor

Kawa o zróżnicowanym profilu smakowym, w którym z łatwością można wyczuć aromaty truskawki i cytryny, wzbogacone subtelnymi nutami ciemnej czekolady i słodkiego rumu. Charakteryzuje się rześką kwasowością i delikatnym body. To unikatowe połączenie, które podbije Twoje kubki smakowe już od pierwszego… łyku! Kawa idealnie nadaje się do zaparzenia w Dripie v60, Chemexie lub Aeropressie.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

39,00  33,15 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Kawa Peru El Condor - perełka z Ameryki Południowej

Kawa Peru El Condor uprawiana jest w regionie Huabal we wsi El Condor w Peru. Ta pozycja z naszej oferty stanowi połączenie Caturry - mutacji bourbonu z najstarszą odmianą botaniczną arabiki o nazwie Typica. Kawa została obrobiona metodą Washed (na mokro). Co to w praktyce oznacza? Jest to wieloetapowy proces z użyciem wody, w trakcie którego ziarna są fermentowane w specjalnym zbiorniku przez około 24 godziny. W ten sposób usuwa się z nich resztki miąższu z owoców. Ponadto, kontakt z wodą pozwala na pozbycie się niechcianych zabrudzeń. Następnie przechodzi się do etapu suszenia - z powodu dużej wysokości, kawa schnie w tym obszarze nieco dłużej w porównaniu do innych wiosek. Zwykle trwa około 10-14 dni.

Metoda mokra obróbki kawy jest charakterystyczna dla większości pozycji z segmentu speciality - umożliwia ona bowiem większą kontrolę nad profilem sensorycznym kawy. Jest to jednocześnie najbardziej wymagający proces, który niesie za sobą wysokie koszty. Region Huabal ma ogromny potencjał do produkcji wysokiej jakości kawy, jednak producentów hamuje często w rozwoju słaba infrastruktura. Wybierając tę kawę, masz szansę wesprzeć tamtejszą, lokalną gospodarkę i zagwarantować farmerom godziwe wynagrodzenie.

Peru El Condor kawa

Kawa Peru El Condor - pochodzenie ma znaczenie

Region Huabal, w którym uprawiana jest kawa Peru El Condor obejmuje swym zasięgiem tereny górzyste. Warunki klimatyczne oraz jakość gleby są tam bardzo zróżnicowane, ponieważ niektóre obszary charakteryzują się dużą wilgocią, podczas gdy w innych dominuje suchy i gorący klimat. Taka różnorodność powoduje, że uprawiana tam kawa posiada bogate i niejednokrotnie bardzo złożone profile smakowe. I tak też jest w tym przypadku - po zaparzeniu kawy Peru El Condor w filiżance będziemy mogli wyczuć aromat truskawki i cytryny, którym towarzyszyć będą nuty ciemnej czekolady i rumu. Brzmi dobrze, prawda? Takie połączenie to idealna propozycja dla tych, którzy poszukują niezapomnianych wrażeń sensorycznych!

 

Dodatkowe informacje

Region

El Condor, Huabal

Odmiana botaniczna

Cattura, Typica

Wysokość

1800 - 2000 m n.p.m.

Stopień palenia

Filtr

Rodzaj

mielona, ziarnista

Gramatura

250g

Metoda zaparzania

ekspres przelewowy, aeropress, V60, chemex

Metoda obróbki

Washed

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “KAWA MIESIĄCA -15 % Kawa Peru El Condor”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram