Darmowa dostawa od 149 z!!

Kawa Salwador Ilamatepec H

Salwador Ilamatepec H to połączenie delikatnych, białych winogron z subtelnymi nutami kwiatowo-miodowymi. Gładkie body w kompozycji z nutami owocowo-kwiatowymi oraz posmakiem miodu powoduje, że kawa ma zbalansowaną słodycz i kwasowość. Ziarenka te są dedykowane pod metody alternatywne takie jak: aeropress, kalita, chemex, v60.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

48,00 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

El Salwador - biedny kraj z potencjałem kawowym

Salwador to najmniejszy kraj pod względem powierzchni należący do państw leżących w odrębnie Ameryki Środkowej. Graniczy z Gwatemalą oraz Hondurasem. W kraju panuje tzw. klimat podzwrotnikowy z temperaturami sięgającymi między 23 a 25°C oraz obfite opady w granicach 1800-2400mm. Salwador to kraj górzysty z licznymi wygasłymi i aktywnymi wulkanami. Całokształt czynników atmosferycznych oraz geologicznych stworzył idealne warunki do uprawy kawy na tym terenie.

Kawa z Salwadoru 1

Pacamara - jako złoto Salwadoru

Salwador przez wiele lat zajmował się uprawą jednej odmiany kawy - Pacas. Z biegiem lat na terenie tego kraju wyhodowano nową – Pacamarę, stanowiącą mieszankę dwóch innych odmian – Pacas i Maragogipe. Blend obu tych ziaren spowodował, że w Pacamarze można wyczuć nuty cytrusów oraz kwiatów, które tworzą wspaniały balans przekładający się na cudowny profil czarnego naparu w filiżance.

Honey - po prostu słodki

Wyjątkowość Salwadoru Ilamatepec polega nie tylko na szczególnie wyselekcjonowanym ziarnie, ale również na użytej obróbce. Pacamara została poddana tzw. processing’owi honey, polegającym na umieszczeniu ziaren kaw z niewielką ilością miąższu na „łóżkach”, które co odpowiedni czas są przemieszane przez plantatora. Dzięki tej obróbce kawa charakteryzuje się wysoką słodyczą, niską goryczą oraz owocowymi nutami flavour. W posmaku czarny napar staje się delikatny i niesie ze sobą nuty miodu.

Kawa z Salwadoru 2

Zrównoważona kwasowość ze słodyczą

Kawę Salwador Ilamatepec w obróbce honey polecamy w szczególności pod metody alternatywne tak zwane z użyciem filtra (chemex, v60, kalita, aeropress). Dzięki tym sposobom zaparzania z kawy uzyskamy najlepszy czarny napar, w którym wyczujemy kwaśne, wyraźne nuty białych winogron oraz słodkie kwiatowo-miodowe. Co powoduje, że kawa jest zbalansowana pod względem kwasowości oraz słodyczy w filiżance.

Dodatkowe informacje

Region:

Apaneca Ilamatepec

Odmiana botaniczna:

PACAMARA

Wysokość:

1350-1500m n.p.m.

Metoda obróbki:

Honey

Stopień palenia:

Jasny/Filtr

Profil Smakowy

Kwiatowo-miodowy flavour, nuty winogron, zrównoważona słodycz z kwasowością

Rodzaj

mielona, ziarnista

Gramatura

250g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Kawa Salwador Ilamatepec H”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram