Darmowa dostawa od 149 z!!

Kenia Wamuguma - Filtr

Kenia Wamuguma to kawa charakteryzująca się wysoką kwasowością. Kwasowość Kenii wynika z obecności nut czarnej porzeczki, cytryny w profilu smakowym. W kawie można wyczuć słodycz syropu klonowego oraz cukru resztkowego czerwonych winogron. Kawa z regionu Kiambu poddana obróbce mytej z zastosowaniem podwójnej fermentacji. Ziarno upalone w stopniu jasnym świetnie będzie się prezentować i smakować w metodach filtracyjnych takich jak: chemex, kalita, V60, aeropress.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

52,00 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Kenia – Młodsza siostra Etiopii    

Pomimo bliskości Etiopii, kawa w Kenii była uprawiana dopiero w 1893 roku.  Kiedy to „Ojcowie Ducha Świętego” (francuscy misjonarze katoliccy) sprowadzili drzewa kawowe z wyspy Reunion i posadzili je w pobliżu Mombasy. Pierwsze plantacje kawy były założone w rejonie Kiambu w 1896r. Gdzie na przestrzeni lat rozwinęły się duże plantacje o powierzchni kilku akrów. Głównie były uprawiane gatunki kawy takie jak: Mokka i Bourbon.

Kenia-Wamuguma

Orzeźwienie i słodycz 

Kawa z Kenii niesie ze sobą przyjemną i orzeźwiającą kwasowość czarnej porzeczki oraz cytryny. Połączenie tych nut smakowych na gorące dni jest najlepszym wyborem na coldbrew czy V60 na lodzie. Nie tylko kwasowość jest wyczuwalna w Kenii, ale również słodycz syropu klonowego wprost z Kanady oraz cukru resztkowego z czerwonych winogron. Połączenie odpowiedniego poziomu kwasowości oraz słodycz powodują, że kawa jest zbalansowana i zachwyci niejednego kawosza.

kenia-wamuguma3

Ciekawe połączenie procesów 

Po zbiorach owoce kawowca wędruje do fabryki, gdzie jest poddawana obróbce w pełni mokrej z zastosowaniem podwójnej fermentacji. Woda, niezbędna do tego procesu, jest pompowana z lokalnej rzeki Thiririka do zbiorników w celu obmycia wiśni. Następnie kawa fermentuje na sucho przez noc. Potem jest ponownie myta i moczona przez 24-48h w czystej wodzie. Po tym etapie kawa wędruje na specjalne łóżka w celu suszenia na słońcu.

Dodatkowe informacje

Gramatura

250

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

washed with double fermatation

Odmiana botaniczna:

SL28-SL34

Region:

Kiambu

Stopień palenia:

Jasny/Filtr

Wysokość:

1600-1800m n.p.m

Profil smakowy

87SCA, nuty czarnej porzeczki, cytryny, czerwonych winogron oraz syropu klonowego

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Kenia Wamuguma - Filtr”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram