Darmowa dostawa od 149 z!!
Promocja!

Nikaragua Los Pinos

Nikaragua Los Pinos to wyjątkowa kawa skrywająca w sobie nuty słodkiego karmelu, owoców tropikalnych połączonych z subtelnymi nutami czerwonego wina z kakao. Są to ziarenka jakości speciality, które są świetną propozycją pod kawy zaparzane w sposób alternatywny takie jak: V60, aeropress, chemex lub inne metody filtracyjne.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

49,00  41,65 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Nikaragua - bogactwo w krajobrazie 

Nikaragua to państwo Ameryki Środkowej, które graniczy od północy z Hondurasem, a od południa z Kostaryką. Oblewają ją wody Oceanu Spokojnego oraz Morza Karaibskiego. Jest to kraj charakteryzujący się zróżnicowanym krajobrazem geograficznym. Na wschodnim wybrzeżu można spotkać się z wspaniałym wybrzeżem lagunowym, natomiast przechodząc w głąb kraju zauważamy cudowne wulkany. Nikaragua może poszczycić się prawie 40 wulkanami, których cześć jest aktywna.

 

Dwa oblicza wybrzeży

W Nikaragui panuje wilgotny i gorący klimat równikowy, który pozwala na uprawę kawowca. Charakteryzuje się średnimi miesięcznymi temperaturami na poziomie 25 stopni Celsjusza. Natomiast w głębi kraju średnia temperatura jest o 10 stopni niższa.  Na wschodnim wybrzeżu występuję znacznie więcej opadów, dlatego na jego terenie występują bogate, wilgotne lasy równikowe. A na zachodnim wybrzeżu liczba opadów jest znacznie niższa stąd na tych terenach występuje sawanna.

 

Wyjątkowa obróbka

Nikaragua Los Pinos to kawa charakteryzująca się wyjątkową obróbką – fermentacją beztlenową. Ta niecodzienna obróbka polega na umieszczeniu ziaren kawowca w specjalnej komorze fermentacyjnej, do której dodawane są miąższ oraz pozostałe części owocu, które po odsysaniu tlenu fermentują.

W trakcie tego procesu kontrolowane są takie parametry jak: ciśnienie, temperatura, poziom cukru oraz pH. Fermentacje należy przerwać w odpowiednim momencie, aby nie doszło do powstawania kolejnego produktu, którym jest alkohol.

 

Połączenie tropikalnych owoców i wina

Nikaragua Los Pinos to wyjątek wśród naszych kaw, ponieważ w jej profilu oprócz tropikalnych owoców można wyczuć subtelne nuty czerwonego wina, co daje lekko kwasowowo-goryczkowy posmak, któremu towarzyszy delikatna słodycz karmelu. Przez specyficzną obróbkę kawa zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Kremowa konsystencja filiżanki sprawia, że kawa rozpływa się po podniebieniu i przenosi nas w wspaniałe krajobrazy Nikaragui.

 

Dodatkowe informacje

Gramatura

250

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

Anaerobic Fermatation

Odmiana botaniczna:

Arabica

Region:

Matagalpa, Aranjuez, Finca Los Pinos

Stopień palenia:

Jasny/Filtr

Wysokość:

1400m n.p.m.

Profil smakowy

Nuty karmelu, owoców tropikalnych, czerwonego wina i kakao

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Nikaragua Los Pinos”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram