Darmowa dostawa od 149 z!!

Rwanda Rushashi Honey

Rwanda Rushashi Honey to ziarno skrywające w sobie słodkie, kwaśne oraz gorzkie nuty smakowe. W kawie można wyczuć słodkie nuty brzoskwini, truskawki, które komponują się z kwaśnymi nutami pomarańczy oraz gorzkimi nutami przypraw. Ziarno jest dedykowane pod zaparzanie alternatywne takie jak: V60, aeropress, chemex, kalita czy ekspres przelewowy.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

48,00 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Rwanda – krótki zarys historyczny

To państwo leżące w środkowowschodniej Afryce. Graniczy z takimi krajami jak: Burundi, Demokratyczną Republiką Konga, Tanzanią oraz Ugandą, które również są producentami kawy.

Stolicą kraju jest Kigali, a językiem urzędowym jest rwanda, angielski oraz francuski. Rwanda jest podzielona na 5 prowincji.

rwanda-honey1

Rushashi – warunki uprawy kawy

Rushashi to spółdzielnia kawowa, która leży w północnej prowincji Rwandy. Warunki atmosferyczne w postaci opadów na poziomie 1300-1400mm oraz  temperatury w granicach 17-18 stopni Celsjusza pozwalają kawie na jej odpowiedni rozwój oraz wykształcenie soczystych owoców. Rushashi jest to jedna z nielicznych upraw kawy na świecie, gdzie prym wiodą kobiety. Ich ciężka, manualna praca pozwala na uzyskanie owoców kawowca o niesamowitym smaku i aromacie.

Bourbon – odmiana botaniczna

Bourbon to odmiana Arabiki, którą produkuje o 20-30% więcej niż jej siostry Typici. Zbiory Bourbonu są mniejsze w porównaniu do innych odmian. Charakteryzuje się rozłożystymi i pofalowanymi na brzegach liśćmi, małymi, ale za to zwartymi owocami.Wiśnie tej odmiany dojrzewają szybko i łatwo opadają podczas silnych wiatrów czy ulew. Naj Najbardziej urodzajne zbiory można zauważyć na plantacjach zakładanych między 3500 a 6500m n.p.m.  Sensorycznie Bourbon jest bardzo czysty i profilem zbliżony do Typici.

rwanda-honey

Honey – niezwykła obróbka

Ziarna Rwandy Rushashi są poddane obróbce honey/pulped-natural. Jest to proces łączący metodę naturalną z mytą. Kawa dzięki tej obróbce zyskuje wyraźną słodycz, mniejszą głębie i kwasowość w porównaniu do metod wymienionych wcześniej.

Cały proces polega na zebraniu wiśni, które następnie dryluje się w celu uzyskania pestek. Potem uzyskane ziarna suszy się z dodatkiem warstwy miąższu. Czas fermentacji ziarna jest uzależniony od receptur jakie narzucają sobie farmerzy w stosunku do hodowanego ziarna.

rwanda-honey2

Rwanda – mieszanka wspaniałych smaków

Rwanda Rushashi Honey to kawa skrywająca w sobie niesamowity balans pomiędzy smakami.

Można w niej wyczuć słodkie nuty karmelu, brzoskwini, kwaśne nuty pomarańczy, truskawki, a wszystko jest zwieńczone wyrazistymi, a zarazem aromatycznymi przyprawami korzennymi. Ta kompozycja smaków i aromatów skrywa w sobie niezwykły potencjał, który można poczuć w filiżance czarnego naparu.

Dodatkowe informacje

Gramatura

250

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

Honey

Odmiana botaniczna:

Bourbon

Region:

North/Gakenke

Stopień palenia:

Filtr

Wysokość:

1750-2000m n.p.m

Profil smakowy

86 SCA, nuty pomarańczy, karmelu, mango, brzoskwini, truskawki z dodatkiem przypraw

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Rwanda Rushashi Honey”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram