Opis
Dominikana - Kraj Indian
Hispaniola tak brzmiała dawniej nazwa Dominikany, która została odkryta w 1492r. przez Krzysztofa Kolumba. To kraj należący do Ameryki Północnej, leżący na wyspie Haiti, wchodzącej w skład łańcucha Wielkich Antyli. Dominikanę opływają dwa akweny: Morze Karaibskie od północy i Ocean Atlantycki od południa. Dzięki opływającym wodom linia brzegowa Dominikany jest bardzo urozmaicona i występują w jej odrębnie zatoki, liczne przylądki oraz półwyspy.
Ukształtowanie terenu, a uprawa
Dominikana charakteryzuje się bogatym ukształtowaniem terenu. Większość kraju zajmują obszary górzyste oraz wyżyny. Niewielki procent stanowią niziny. Mimo iż Hispaniola leży w dużej odległości od równika to jest zaliczana do strefy klimatu równikowego. Klimat kraju charakteryzują obfite, ale nierównomierne opady deszczu i wysoko utrzymujące się przez cały rok temperatury. Dodatkowo na pogodę wpływają północno-wschodnie pasaty, które decydują o różnicach w ilości opadów w poszczególnych regionach kraju. Znaczna ilość opadów, stale utrzymującą się wysoka temperatura oraz ukształtowanie terenu wpływają korzystnie na uprawę kawy w tym regionie świata.
Producent i jego miłość do kawy
Miguel Antonio Tejada posiada wieloletnie doświadczenie w produkcji dobrej jakości kawy. W 2007 roku otrzymał pierwsze miejsce za jakość kawy jaką produkuje. Z tego względu został uhonorowany przez rząd Dominikany za nieustające wysiłki na rzecz poprawy jakości swoich kaw. Ziarno kawowców z jego plantacji są eksportowane do wyspecjalizowanych firm kawowych w Japonii, USA i Europie. Najgorętszy okres zbiorów kawy występuje między lutym, a majem.
Caturra - kolejna odmiana kawowca
Caturra to mutacja Bourbona – kawy pochodzącej z Brazylii. Jest trudna w uprawie. Najlepiej rozwija się na wysokości 1600m n.p.m., gdyż im wyżej tym plony kawowca spadają. Ziarna tej odmiany charakteryzują się rześką kwasowością, delikatnym body oraz posiadają niższą słodycz niż Bourbon.
Dominikana - słodycz w ustach
Kawa Dominikana Cerro Prieto to kawa skrywająca w sobie wspaniały profil smakowy przynoszący na myśl wspaniałą florę kraju, z którego pochodzi. Można w niej wyczuć cudowne nuty kwiatowo- ziołowe charakteryzujące się dużą słodyczą. Dodatkowo ziarno cechuje się niską kwasowością,
gładkim body i małą intensywnością co sprawia, że kawa będzie świetną propozycją dla osób lubiących parzyć w French pressie i preferujących delikatne, czarne napary.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.