Kawa Meksyk Sierra Azul El Chiapas

(1 opinia klienta)

Kawa z regionu Chiapas uprawiana w warunkach organicznych. Niska kwasowość, posmak kakao i prażonych orzechów. Ziarno upalone w stopniu średnim. Świetne pod ekspres ciśnieniowy, kawiarkę jak i do tradycyjnego zaparzania.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

30,00 

49 w magazynie

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Kawa Meksyk Sierra Azul El Chiapas - meksykański nurt ekologiczny

Kawa Meksyk Sierra Azul El Chiapas

Kawa Sierra Azul El Chiapas jest ekologicznym produktem, wytwarzanym przez lokalnych rolników w południowym Meksyku, w regionie Chiapas. Ze względu na fakt, że lokale Sierra Azul znajdują się w strefie buforowej rezerwatu biosfery El Triunfo, produkcja kawy w tym regionie opiera się na surowych wytycznych. Celem jest zminimalizowanie wpływu na ekosystem. Oprócz misji związanej z ochroną środowiska bardzo ważne dla reprezentantów biosfery El Triunfo jest dbanie o interesy całej kawowej społeczności.

Wyjątkowy smak – kawa Meksyk Sierra Azul El Chiapas

Kawa uprawiana w rezerwacie Biosfery El Triunfo charakteryzuje się gładkimi ziarnami o niezwykle słodkim smaku, w którym dominują klasyczne smaki czekolady mlecznej i orzechów laskowych. Kawa bazuje na glebie typu Red Clay. Uprawiana jest na wysokości 1600 m n.p.m., dzięki czemu jej smak jest taki wyjątkowy.

Meksyk El Chiapas - kawa Meksyk

Kraj, który kawą stoi

Meksyk to kontrastowy region, w którym z jednej strony mamy do czynienia z wielkimi pustyniami, ośnieżonymi szczytami, jak i zielonymi lasami, które giną w gęstej mgle. Z zachodniej strony owiana jest masami powietrza z Oceanu Spokojnego, ze wschodniej natomiast znad Oceanu Atlantyckiego. Zróżnicowane warunki bardzo korzystnie wpływają na uprawę gatunku takiego, jak Arabika. Pierwsze uprawy pojawiły się w Meksyku jeszcze w XVIII wieku. Dzisiaj Meksyk jest dziewiątym co do wielkości producentem kawy na świecie i jednocześnie jej największym dostawcom do Stanów Zjednoczonych.

Dodatkowe informacje

Wagabrak
Region:

Chiapas

Odmiana botaniczna:

Typica, Bourbon, Mundo Nuovo

Wysokość:

1200-1600m n.p.m.

Metoda obróbki:

Washed

Stopień palenia:

Średni | Espresso

Rodzaj

mielona, ziarnista

Gramatura

250g, 500g, 1000g

Metoda zaparzania

kawiarka, ekspres ciśnieniowy, french press, filiżanka, aeropress, V60, chemex

1 opinia dla Kawa Meksyk Sierra Azul El Chiapas

  1. Justy (zweryfikowany)

    Parzona tradycyjnie jet przepyszna ❤ pięknie pachnie (skojarzyło mi sie z jakimiś wypieczonymi wafelkami), smakuje jak kawa z dobrej kawiarni.

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram