Blog - Historia Propera. Z domowego zacisza do palarni w samym sercu Beskidów.
Historia Propera to 4 lata intensywnych zmagań o rozwój lokalnej firmy, w oparciu o swoją największą pasję.
Historia Propera sięga 2016 roku, kiedy to założyciel palarni - Mateusz Pytel, podjął decyzję o porzuceniu wygodnego etatu na rzecz wieloletniego hobby i swojej największej pasji. Jest to opowieść o niezwykłej wytrwałości i determinacji w dążeniu do celu, która pokazuje, że jeśli tylko głęboko się w coś wierzy, można to osiągnąć, pokonując po drodze wszystkie przeciwności.
Historia napisana w domowym zaciszu
W życiu nic nie dzieje się przypadkiem. Bo jak wytłumaczyć to, kiedy po wielu latach szukania tego, co tak naprawdę chce się robić w życiu, człowiek - nie wiadomo z jakiego powodu - w pewnym momencie życia trafia na stary, sfatygowany młynek i zamiast go wyrzucić, postanawia go rozkręcić i naprawić, by dowiedzieć się, czy potrafi jeszcze zmielić kawę? Od tego momentu minęło wiele lat, a po drodze czekało wiele trudnych decyzji, w tym wspomniane wcześniej porzucenie wygodnego etatu, ale koniec końców - to właśnie on dał początek pierwszej mikropalarni w małym, śląskim miasteczku Czechowice-Dziedzice. Wiele osób na początku patrzyło na ten pomysł z pewną dozą sceptycyzmu, wątpiąc w to, że mieście, w którym na co dzień niewiele się dzieje, a wszelkie inicjatywy związane z branżą gastronomiczną upadają jedna za drugą, ludzie będą zainteresowani kupnem wysokiej jakości kawy.
Od domowego hobby do nowoczesnej palarni
Stało się jednak inaczej - upór, wytrwałość i pasja zwyciężyły. Dziś Proper Palarnia Kawy to prężnie rozwijający się, lokalny biznes z wymarzoną siedzibą, jaką jest Przekop 10 w Bielsku-Białej - sprawdź, jak do nas trafić. W odrestaurowanym budynku stanowiącym pozostałości po dawnym przemyśle przędzalniczym mieści się palarnia i kawiarnia, która od progu kusi klientów zapachem świeżo palonej kawy i rzemieślniczych wypieków. Proper to także dwa sklepy stacjonarne, które powstały z myślą o tych, którzy zamiast zamawiać kawę przez internet, wolą przyjrzeć się jej z bliska i porozmawiać o niej z doświadczonymi baristami. Na chwilę obecną zespół palarni liczy 15 osób, jednak ze względu na dynamicznie rozwój, liczba ta stale się powiększa.
Pasja, która napędza i nie pozwala stać w miejscu
Serce palarni stanowi nowoczesny piec zakupiony w 2019 roku. Nieodłącznymi elementami pracy w palarni są także specjalne urządzenia do pomiaru i oceny jakości surowca. To wszystko związane jest z celem, jakim jest produkcja wysokiej jakości kawy - także jakości speciality - dla lokalnych wielbicieli kawy, ale również dzięki sklepowi internetowemu, dla świadomych osób z całej Polski. Kawa z Palarni Proper trafia także do kawiarni, firm z branży gastronomicznej oraz biur.
Bo każda rozmowa zaczyna się od kawy
Kawa może stanowić niewyczerpane źródło do rozmów, dlatego działalność palarni obejmuje także spotkania, degustacje oraz przekazywanie wiedzy związanej z uprawą, obróbką i procesem palenia kawy. Zespół Propera tworzą ludzie, dla których kawa jest czymś więcej niż tylko filiżanką czarnego naparu - to pasja, którą chce się dzielić z innymi, ale także zarażać nią innych, dlatego wizyta w sklepach stacjonarnych zazwyczaj zaczyna się od wyboru ziaren, a kończy na fascynującej rozmowie o pochodzeniu, odmianie i uprawie kawy z baristą.
Przeciwności są po to, by je przezwyciężać
2020 rok, jak wiemy dość przełomowy z powodu pandemii koronawirusa, przyniósł wiele obaw, ale też pociągnął za sobą wiele pozytywnych przemyśleń, wzmocnił nas jako lokalnego producenta kawy najwyższej jakości oraz pogłębił relacje międzyludzkie zarówno w zespole, jak i pomiędzy kontrahentami. Nie poddajemy się, lecz cały czas idziemy do przodu. W planach mamy podwojenie powierzchni naszej siedziby w Bielsku-Białej, zatrudnienie kolejnych 15 osób, w tym zarówno obsługę kawiarni, jak i handlowców oraz szkoleniowców. Plany na 2020 rok to także inwestycje w załogę, szkolenia z certyfikatami międzynarodowymi oraz zakup kolejnego, bardzo nowoczesnego pieca do jeszcze bardziej precyzyjnych wypaleń ziaren kawy z segmentu specialty.
Przed nami jeszcze wiele do zrobienia. Dziś wiemy, że największy kapitał stanowi dla nas lokalna społeczność, która od początku stoi za nami całym sercem i wspiera w każdym, kolejnym przedsięwzięciu.