Blog - Jak wybrać kawę dla siebie?
Zamawiając ziarno kawowca zazwyczaj marzymy o wirtualnym bariście, który podpowie nam, czym charakteryzuje się dana paczka kawy. Wyjaśni, na co zwrócić uwagę, jak szukać i przybliży sam smak, który znajdziemy w filiżance.
Spokojnie, to nie jest skomplikowane. Wystarczy zapamiętać kilka pytań dotyczących ziarna, które warto sobie zadać przy samodzielnych poszukiwaniach wyśnionej kawy.
Jak parzymy kawę w domu?
Pierwsze i najważniejsze pytanie dotyczące zaparzania, pozwoli na ukierunkowanie poszukiwań chociażby na odpowiedni stopień wypalenia ziarna. Kiedy na opakowaniu zauważymy napis PROFIL PALENIA: ESPRESSO, spokojnie zaparzymy tę kawę w ekspresie kolbowym, automatycznym, french pressie czy kawiarce. Oczywiście w filiżance nie musi pojawić się wtedy klasyczne espresso. Nazwa tej kawy na etykiecie jedynie informuje nas o dedykacji ziarna głównie pod metody ciśnieniowe. Dlatego spokojnie zaparzymy z niej zarówno wyśmienite cappuccino, klasyczną czarną czy latte.
Co zatem oznacza napis PROFIL PALENIA: FILTR ? Sugeruje, że ziarno zostało wypalone jaśniej i nada się do metod alternatywnych, takich jak: drip V60, AeroPress, Kalita, Chemex.
Jaśniej wypalona kawa potrzebuje odpowiedniego czasu, aby móc w pełni rozwinąć swój profil smakowy i słodycz. Dlatego miłośników delikatniejszych i bardziej owocowych kaw zachęcamy do wyboru ziarna jasno polonego, jak na przykład rozchwytywanej Gwatemali EL LLANO.
Czy piję kawę z mlekiem?
Mleko kocha słodycz! Dlatego wielbicieli mlecznego latte, cappuccino czy tradycyjnej białej kawy zachęcamy do wyboru ziarna średnio palonego, któremu roaster pozwolił na dłuższą karmelizację cukrów w piecu. Dzięki temu, możemy się cieszyć kawą, która na myśl przywodzi orzechy, karmel, miody czy kakao. Czy to już nie brzmi kusząco? Jeśli tak, i już masz ochotę na mleczną kawę, swoje poszukiwania kierunkuj w stronę Kuby SERRANO czy Brazylii DE FERRO.
Czego szukam w kawie?
Kawosze, którzy uwielbiają klasykę już wiedzą, że mogą jej szukać w ziarnie o niższej kwasowości i kawach zbliżonych do smaków orzechów czy czekolad. Ale jakie są inne opcje? Otóż, kawa może pokazać także swoje kwiatowe lub owocowe oblicze. Nuty kwiatowo-ziołowe często spotkamy w towarzystwie nut słodkich owoców czy miodów. Świetnie się to sprawdza w delikatnych kawach, takich jak Dominikana CERRO PRIETO.
Owoce w profilu smakowym pozwolą na odszukanie nut słodkich i kwaskowych. Takie ziarna, dedykowane są osobom pijącym głównie kawy czarne bez dodatku mleka.
Na rozpoczęcie takiej przygody polecamy Gwatemalę HUEHUETENANGO, która rozbudzi język aksamitną słodyczą czekolady, następnie przeradzając się w przyjemne nuty czerwonych owoców.
Dobierając ziarno pod swoje upodobania najlepiej kosztować jak najwięcej i zapamiętywać ukochane smaki. Po czasie na pewno zauważysz zależność w swoich wyborach. Jednak MY, czyli ekipa palarni, najmocniej i najszczerzej zachęcamy do eksperymentów i zabawy z kawą. Mamy nadzieję, że każde ziarenko, które znajdziesz w naszych paczkach, zaskoczy smakiem i przyjemnością. Smacznego!