Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Kawa pochodzi ze znanego w świecie kawowym regionu Huehuetenango (departament północny graniczący z Meksykiem). Żyzna gleba, położenie plantacji względem wysokości n.p.m., suma opadów i dni słonecznych - wpływa na wyjątkowy smak kaw z tego regionu. Nas dodatkowo skusił ,, Late Harvest" czyli późny zbiór - ziarna z końcówki zbiorów są bogatsze w profilu sensorycznym (słodszy, bardziej soczysty ,,mouthfeel") od tych z regularnego zbioru.
Kawa Gwatemala Huehuetenango to świetny, słodki smak i oryginalny aromat, który wyróżnia ją na tle innych kaw. To arabica, która świetnie sprawdzi się jako espresso, pozwalając stworzyć z codziennego picia kawy unikatowy rytuał, który będzie prawdziwie wyjątkowym przeżyciem.
Kawa Gwatemala Huehuetenango SHB cechuje się charakterystycznym, zbalansowanym smakiem. Posiada jednocześnie unikalny posmak karmelu i wyczuwalną, jabłkową kwaskowatość, która w połączeniu z aksamitnymi nutami ciemnej czekolady tworzy rewelacyjne połączenie, które urzeknie podniebienie każdego kawosza.
Jednym z jej sekretów są ręczne zbiory, które prowadzone są od października do marca. Następnie ziarna poddawane są tzw. mokrej obróbce, czyli myciu w krystalicznie czystej wodzie, aby w końcowej fazie być suszonymi na słońcu.
Uprawiana jest na poziomie 1500 m n.p.m, czemu w dużej mierze zawdzięcza swój unikatowy smak – owocowy aromat, bazujący na dojrzałych śliwkach i morelach. Żyzna gleba i stosunkowo wysokie położenie plantacji, a także suma opadów i dni słonecznych sprawiają, że Gwatemala Hueheteango może być nazywana prawdziwym smakiem życia. Co warte podkreślenia, kawa bazuje na tzw. późnym zbiorze, który cechuje się bogatym profilem sensorycznym, czyli słodszym, bardziej soczystym „mouthfeel”, od tych z regularnego zbioru.
Owocowy profil kawy i stosunkowo duże body sprawiają, że kawa ma swój nietuzinkowy smak. Pierwsza styczność z nim może przynieść wiele różnych, owocowych skojarzeń. Nim się jednak obejrzymy, na naszym podniebieniu zakreślony zostanie czekoladowy finisz. Ta dwuetapowość smaku uczyni z kawy niepowtarzalnego towarzysza każdego dnia.
Kawa może być parzona w ekspresie ciśnieniowym, french press, kawiarce oraz w sposób tradycyjny.
Waga | brak |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra | Catuai | Bourbon | Pacas |
Wysokość: | 1500-1800m n.p.m. |
Metoda obróbki: | Washed |
Stopień palenia: | Średni | Espresso |
Rodzaj | ziarnista, mielona |
Gramatura | 250g, 500g, 1000g |
Metoda zaparzania | kawiarka, ekspres ciśnieniowy, french press, filiżanka, aeropress, V60, chemex |
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *