Kawa Nikaragua Los Pinos

Kawa Nikaragua Los Pinos

Kawa Nikaragua Los Pinos

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Nikaragua Los Pinos to wyjątkowa kawa skrywająca w sobie nuty słodkiego karmelu, owoców tropikalnych połączonych z subtelnymi nutami czerwonego wina z kakao. Są to ziarenka jakości speciality, które są świetną propozycją pod kawy zaparzane w sposób alternatywny takie jak: V60, aeropress, chemex lub inne metody filtracyjne.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Ta kawa z naszej Palarni nadaje się do parzenia sposobami:

Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Kawiarki
Kawy do Kawiarki
Kawy Aeropress
Kawy Aeropress
Kawy pod Dripa
Kawy pod Dripa
Kawy do Chemexa
Kawy do Chemexa
Kawy do French pressa
Kawy do French pressa
Kawa z gruntem
Kawa Parzona/ do zalewania

Nikaragua - bogactwo w krajobrazie 

Nikaragua to państwo Ameryki Środkowej, które graniczy od północy z Hondurasem, a od południa z Kostaryką. Oblewają ją wody Oceanu Spokojnego oraz Morza Karaibskiego. Jest to kraj charakteryzujący się zróżnicowanym krajobrazem geograficznym. Na wschodnim wybrzeżu można spotkać się z wspaniałym wybrzeżem lagunowym, natomiast przechodząc w głąb kraju zauważamy cudowne wulkany. Nikaragua może poszczycić się prawie 40 wulkanami, których cześć jest aktywna.

Nikaragua1

Dwa oblicza wybrzeży

W Nikaragui panuje wilgotny i gorący klimat równikowy, który pozwala na uprawę kawowca. Charakteryzuje się średnimi miesięcznymi temperaturami na poziomie 25 stopni Celsjusza. Natomiast w głębi kraju średnia temperatura jest o 10 stopni niższa.  Na wschodnim wybrzeżu występuję znacznie więcej opadów, dlatego na jego terenie występują bogate, wilgotne lasy równikowe. A na zachodnim wybrzeżu liczba opadów jest znacznie niższa stąd na tych terenach występuje sawanna.

Nikaragua 2

Wyjątkowa obróbka

Nikaragua Los Pinos to kawa charakteryzująca się wyjątkową obróbką – fermentacją beztlenową. Ta niecodzienna obróbka polega na umieszczeniu ziaren kawowca w specjalnej komorze fermentacyjnej, do której dodawane są miąższ oraz pozostałe części owocu, które po odsysaniu tlenu fermentują.

W trakcie tego procesu kontrolowane są takie parametry jak: ciśnienie, temperatura, poziom cukru oraz pH. Fermentacje należy przerwać w odpowiednim momencie, aby nie doszło do powstawania kolejnego produktu, którym jest alkohol.

 

Połączenie tropikalnych owoców i wina

Nikaragua Los Pinos to wyjątek wśród naszych kaw, ponieważ w jej profilu oprócz tropikalnych owoców można wyczuć subtelne nuty czerwonego wina, co daje lekko kwasowowo-goryczkowy posmak, któremu towarzyszy delikatna słodycz karmelu. Przez specyficzną obróbkę kawa zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Kremowa konsystencja filiżanki sprawia, że kawa rozpływa się po podniebieniu i przenosi nas w wspaniałe krajobrazy Nikaragui.

Palarnia kawy
Palarnia kawy
Gramatura

250

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

Anaerobic Fermatation

Odmiana botaniczna:

Arabica

Region:

Matagalpa, Aranjuez, Finca Los Pinos

Stopień palenia:

Filtr

Wysokość:

1400m n.p.m.

Profil smakowy

86,5SCA, Nuty karmelu, owoców tropikalnych, czerwonego wina i kakao

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena