Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Nikaragua Los Pinos to wyjątkowa kawa skrywająca w sobie nuty słodkiego karmelu, owoców tropikalnych połączonych z subtelnymi nutami czerwonego wina z kakao. Są to ziarenka jakości speciality, które są świetną propozycją pod kawy zaparzane w sposób alternatywny takie jak: V60, aeropress, chemex lub inne metody filtracyjne.
Nikaragua to państwo Ameryki Środkowej, które graniczy od północy z Hondurasem, a od południa z Kostaryką. Oblewają ją wody Oceanu Spokojnego oraz Morza Karaibskiego. Jest to kraj charakteryzujący się zróżnicowanym krajobrazem geograficznym. Na wschodnim wybrzeżu można spotkać się z wspaniałym wybrzeżem lagunowym, natomiast przechodząc w głąb kraju zauważamy cudowne wulkany. Nikaragua może poszczycić się prawie 40 wulkanami, których cześć jest aktywna.
W Nikaragui panuje wilgotny i gorący klimat równikowy, który pozwala na uprawę kawowca. Charakteryzuje się średnimi miesięcznymi temperaturami na poziomie 25 stopni Celsjusza. Natomiast w głębi kraju średnia temperatura jest o 10 stopni niższa. Na wschodnim wybrzeżu występuję znacznie więcej opadów, dlatego na jego terenie występują bogate, wilgotne lasy równikowe. A na zachodnim wybrzeżu liczba opadów jest znacznie niższa stąd na tych terenach występuje sawanna.
Nikaragua Los Pinos to kawa charakteryzująca się wyjątkową obróbką – fermentacją beztlenową. Ta niecodzienna obróbka polega na umieszczeniu ziaren kawowca w specjalnej komorze fermentacyjnej, do której dodawane są miąższ oraz pozostałe części owocu, które po odsysaniu tlenu fermentują.
W trakcie tego procesu kontrolowane są takie parametry jak: ciśnienie, temperatura, poziom cukru oraz pH. Fermentacje należy przerwać w odpowiednim momencie, aby nie doszło do powstawania kolejnego produktu, którym jest alkohol.
Nikaragua Los Pinos to wyjątek wśród naszych kaw, ponieważ w jej profilu oprócz tropikalnych owoców można wyczuć subtelne nuty czerwonego wina, co daje lekko kwasowowo-goryczkowy posmak, któremu towarzyszy delikatna słodycz karmelu. Przez specyficzną obróbkę kawa zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Kremowa konsystencja filiżanki sprawia, że kawa rozpływa się po podniebieniu i przenosi nas w wspaniałe krajobrazy Nikaragui.
Gramatura | 250 |
---|---|
Rodzaj | mielona, ziarnista |
Metoda obróbki: | Anaerobic Fermatation |
Odmiana botaniczna: | Arabica |
Region: | Matagalpa, Aranjuez, Finca Los Pinos |
Stopień palenia: | Filtr |
Wysokość: | 1400m n.p.m. |
Profil smakowy | 86,5SCA, Nuty karmelu, owoców tropikalnych, czerwonego wina i kakao |
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *