KENIA AA Kiamabara

KENIA AA Kiamabara

KENIA AA Kiamabara

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Kenie Kiamabara charakteryzuje soczysta kwasowość czarnej porzeczki, lekkość kwiatu bzu i słodycz brązowego cukru. Szczególnie polecamy ją do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Ta kawa z naszej Palarni nadaje się do parzenia sposobami:

Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Kawiarki
Kawy do Kawiarki
Kawy Aeropress
Kawy Aeropress
Kawy pod Dripa
Kawy pod Dripa
Kawy do Chemexa
Kawy do Chemexa
Kawy do French pressa
Kawy do French pressa
Kawa z gruntem
Kawa Parzona/ do zalewania

Stacja myjąca Kiamabara znajduje się w regionie Nyeri i należy do dużej spółdzielni MUGAGA FCS. Dostarczane owoce pochodzą od pięciu lokalnych farmerów, których krzewy rosną na wysokości 1600m n.p.m. na żyznych czerwonych ziemiach. Charakterystyczne dla tego obszaru są obfite opady bimodalne, wynoszące około 1200mm rocznie, dzieląc się na tzw okres krótkich i długich deszczy.

W Kenii, między 1935 a 1939 rokiem, były przeprowadzone badania przez Scott Agricultural Laboratories, które miały na celu wytworzenie nowych odmian kawowca. Spośród 43 próbek wybrane zostały numery 28 i 34. To właśnie stąd wzięły się nazwy SL28 i SL34.

Palarnia kawy
Palarnia kawy

Kenia AA Kiamabara

Region: Nyeri

Farma: kooperatywa farm

Odmiana botaniczna: Batian, SL28, SL34, Ruiru11

Wysokość upraw: 1600m n.p.m.

Metoda obróbki: washed

Profil smakowy: czarna porzeczka, kwiat bzu, brązowy cukier

87,5SCA

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena