KENIA Thageini

KENIA Thageini

KENIA Thageini

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Cukierkowa słodycz, te dwa słowa najlepiej opisują Kenie Thageini. Próżno szukać tutaj klasycznej porzeczkowej kwasowości, czy popularnego pomidora. Szczególnie polecamy ją do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Ta kawa z naszej Palarni nadaje się do parzenia sposobami:

Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Kawiarki
Kawy do Kawiarki
Kawy Aeropress
Kawy Aeropress
Kawy pod Dripa
Kawy pod Dripa
Kawy do Chemexa
Kawy do Chemexa
Kawy do French pressa
Kawy do French pressa
Kawa z gruntem
Kawa Parzona/ do zalewania

Stacja myjąca w Thageini jest jedną z czterech stacji, prowadzonych przez towarzystwo zrzeszające rolników-Aguthi. Jest to drugi co do wielkości młyn, liczący około 350 mężczyzn i 100 kobiet, przy czym całe Stowarzyszenie Rolników Aguthi liczy około 2000 członków. Towarzystwo zapewnia swoim podopiecznym szkolenia w zakresie technik zarządzania gospodarstwem, zbierania, sortowania i technik agronomicznych. Organizują warsztaty dla producentów, gdzie mogą spotykać się i uczyć od siebie nawzajem, a także, jeśli to tylko możliwe, udzielać konkretnych porad. Spółdzielnia Rolnicza Aguthi stawia wysoki nacisk na jakość, zrównoważony rozwój i lokalną społeczność.

 

W Kenii, między 1935 a 1939 rokiem, były przeprowadzone badania przez Scott Agricultural Laboratories, które miały na celu wytworzenie nowych odmian kawowca. Spośród 43 próbek wybrane zostały numery 28 i 34. To właśnie stąd wzięły się nazwy SL28 i SL34.

Palarnia kawy
Palarnia kawy

KENIA THAGEINI

Region: Nyeri

Farma: Aguthi- kooperatywa farm

Odmiana botaniczna: SL28, SL34, Ruiru 11, Batian

Metoda obróbki: natural

Wysokość upraw: 1650-1800m n.p.m.

Profil sensoryczny: 89SCA truskawka, jogurt, mleczna czekolada  

Gramatura: 200g

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena