Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Cukierkowa słodycz, te dwa słowa najlepiej opisują Kenie Thageini. Próżno szukać tutaj klasycznej porzeczkowej kwasowości, czy popularnego pomidora. Szczególnie polecamy ją do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.
Stacja myjąca w Thageini jest jedną z czterech stacji, prowadzonych przez towarzystwo zrzeszające rolników-Aguthi. Jest to drugi co do wielkości młyn, liczący około 350 mężczyzn i 100 kobiet, przy czym całe Stowarzyszenie Rolników Aguthi liczy około 2000 członków. Towarzystwo zapewnia swoim podopiecznym szkolenia w zakresie technik zarządzania gospodarstwem, zbierania, sortowania i technik agronomicznych. Organizują warsztaty dla producentów, gdzie mogą spotykać się i uczyć od siebie nawzajem, a także, jeśli to tylko możliwe, udzielać konkretnych porad. Spółdzielnia Rolnicza Aguthi stawia wysoki nacisk na jakość, zrównoważony rozwój i lokalną społeczność.
W Kenii, między 1935 a 1939 rokiem, były przeprowadzone badania przez Scott Agricultural Laboratories, które miały na celu wytworzenie nowych odmian kawowca. Spośród 43 próbek wybrane zostały numery 28 i 34. To właśnie stąd wzięły się nazwy SL28 i SL34.
KENIA THAGEINI
Region: Nyeri
Farma: Aguthi- kooperatywa farm
Odmiana botaniczna: SL28, SL34, Ruiru 11, Batian
Metoda obróbki: natural
Wysokość upraw: 1650-1800m n.p.m.
Profil sensoryczny: 89SCA truskawka, jogurt, mleczna czekolada
Gramatura: 200g
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *