Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Tanzania Ngila Estate to wyjątkowo słodka kawa. Charakteryzuje się dobrą współpracą oblepiającego body z solidnym akcentem toffi i jagód. Szczególnie polecamy ją do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.
Farma Ngila Coffee Estate, jest zlokalizowana w dystrykcie Karatu, na zboczach słynnego krateru Ngorongoro i otoczona przez rezerwat przyrody Ngila.
Początki farmy sięgają XX wieku. Została założona przez niemiecką rodzinne, a po II Wojnie Światowej przejęta przez brytyjskich farmerów, którzy w 1990 roku odsprzedali ją niemieckiej rodzinie Rudolfa Meyera. Odkąd teren upraw zaczął się rozszerzać, a wraz z nim technologia irygacji, zostały wprowadzone nowe narzędzia do obróbki surowca. Kawa z tej farmy, od ponad 10 lat, posiada reputacje jednej z najlepszych mytych arabik w okolicy krateru Ngorongoro.
Obróbka: W Tanzanii Ngila spotykamy się z obróbką washed. Dojrzałe wiśnie kawowca są zbierane, a następnie poddawane wstępnej fermentacji w workach, w nocy. Zmacerowane owoce kawowca są pozbawiane miąższu. Następnie wędrują do specjalnych zbiorników, w których dochodzi do właściwego procesu fermentacji. Po obróbce kawa jest suszona na drewnianych patiach, gdzie po osiągnięciu odpowiedniego poziomu wilgotności jest pakowana do worków.
Kawa Tanzania Ngila - filtr
Region: Karatu
Farma: Ngila Coffee Estate
Odmiana botaniczna: Kent & Bourbon
Wysokość upraw: 1600-1800m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil smakowy: Jagoda, toffi, oblepiające body
85SCA
Gramatura: 250g
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *