Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
W środku gór Apaneca w zachodnim Salwadorze, niedaleko granicy z Gwatemalą, rodzina Guillen zajmuje się uprawą kawy od ponad 100lat. Za obecne zbiory odpowiadają Carlos i Sandra Guillen. Od niedawna wspiera w tym także ich syn- José Antonio Guillen. Oprócz odmiany Pacamara, w Finca La Dalia uprawiane są również odmiany Red Bourbon i Gesha. Przekazywana od pokoleń wiedza pozwala rodzinie produkować bardzo wysokiej jakości surowiec, który coraz częściej jest doceniany na różnego rodzaju mistrzostwach i konkursach. Wśród nich można wymienić np. udział w „Best Of El Salvador” organizowanym przez Consejo Salvadoreño de Cafe w San Salvador, czy zajęcie I miejsca na German Brewers Cup w 2018 roku.
PACAMARA:
Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się z Salwadoru, gdzie w 1958 r. została stworzona w Salvadoran Institute for Coffee Research (ISIC). Dopiero jednak w latach 80. stała się powszechnie dostępna dla plantatorów. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna. Kawa na bazie odmiany Pacamara od lat dominuje w konkursach jakości i smaku.
SALWADOR Finca La Dalia
Region: Cuyanauzul
Farma: rodzina Guillen
Odmiana botaniczna: Pacamara
Wysokość upraw: 1450m-1600 n.p.m
Metoda obróbki: anaerobic
Profil smakowy: truskawka, tropikalne owoce, mleczna czekolada
87 SCA
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *