Czy kawa jest szkodliwa? Nic bardziej mylnego!

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki pobudzającego espresso czy americano. Rytuał picia kawy tak mocno wrósł w nasze życie codzienne, że reguluje on pewne aktywności – pijemy kawę przed pracą lub przed treningiem.

Od dawien dawna toczy się dyskusja między specjalistami medycyny naturalnej, a naturopatami dotyczącymi korzyści, wynikających z picia kawy. Ostatnie badania EPIC (ang. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) sugerują, że nie występuje związek pomiędzy spożywaniem kawy, a występowaniem przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca, rak czy nadciśnienie. Można zatem śmiało stwierdzić, że kawa serwowana w rozsądnych ilościach nie szkodzi.

Korzyści wynikające ze spożywania kofeiny

Przedstawione powyżej badania sugerują, że spożywanie kawy znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Kawa ponadto zmniejsza ryzyko występowania chorób Parkinsona nawet o 80%, czego dowiodły badania opublikowane w piśmie naukowym The Journal of the American Medical. Jednocześnie regularne spożywanie kawy w dawce nie przekraczającej 4 filiżanek dziennie obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty, wątroby, nerek, okrężnicy, chorób płuc czy występowanie zaburzeń rytmu serca.

Jaka kawa będzie najlepsza dla zdrowia?

Prawdziwy kawosz odpowie, że… każda. Jednak najlepsze efekty daje spożywanie kawy naturalnej, która ma przede wszystkim pozytywny wpływ na pamięć. Wyniki te co do zasady nie są zaskakujące – kawa zawiera bowiem bardzo dużo przeciwutleniaczy, w tym kwasów chlorogenowych i bioflawonoidów. Co ciekawe, we Francji uznawana jest ona za podstawowe źródło antyoksydantów, ze względu na posiadanie wielu różnorodnych substancji.

Najcenniejsza dla zdrowia jest kawa mocno palona. Zawiera bowiem mniejszą ilość kofeiny, a przy tym jest znacznie bogatsza w antyutleniacze na skutek procesu dekofeinizacji. Jednocześnie wpływa ona korzystnie na poziom witaminy E i glutationu w komórkach, które są bardzo ważnymi antyoksydantami. Warto jeszcze wziąć pod uwagę, że najzdrowsza jest kawa filtrowana z ekspresu. W porównaniu do espresso jest ona bowiem dłużej palona. Jednocześnie warto pamiętać o tym, że zarówno czysta kofeina, jak i wszelkiego rodzaju wyciągi z kawy nie mają tak pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, jak naturalna kawa w czystej postaci.

Kofeina, jako substancja – wady i zalety

Dla zdrowych osób przy rozsądnym przyjmowaniu kofeina nie wykazuje skutków ubocznych. Problemy mogą pojawić się przy przekroczeniu dawki 400mg dziennie, czyli wypijaniu co najmniej 5 filiżanek dziennie. Kofeina jest legalna we wszystkich krajach na świecie, chociaż wywołuje działanie pobudzające, podobne do narkotyków. Nie wykazuje – jak mogą sugerować niektóre źródła – działania moczopędnego. Wpływ na płyny ustrojowe ma dokładnie taki sam jak woda.

Nadmiar kofeiny może prowadzić do drżenia, skurczów żołądka i palpitacji serca. Zdarza się jednak, że dolegliwości bólowe i złe samopoczucie wywoływane jest przez nietolerancje produktów karmelizacji lub olejów powstających w procesie palenia kawy. To powód, dla którego warto wybierać wyłącznie najwyższej jakości kawę… np. dostępną w naszym sklepie z kawą.

Kawa szkodliwa? Nie, jeśli o tym pamiętasz!

Przede wszystkim wybieraj odmiany, które odpowiadają Twoim preferencjom smakowym. Warto abyś wybierał kawę w postaci ziaren, dzięki czemu będziesz mógł sprawdzić ich zapach. Ziarna kawy palonej są bardzo bogate w oleje i mogą być zjełczałe – kawa może być wówczas kwaśna. Oprócz tego pamiętaj o tym, aby pić czarną kawę, bez dodatku śmietany, cukru czy mleka, bo takie połączenie może fermentować w żołądku. Ostatnią wskazówką dotyczącą spożywania kawy będzie… picie jej z filiżanki, dzięki której do napoju nie przedostaną się szkodliwe substancje chemiczne, jak bisfenol A. Jednocześnie, klimat picia napoju będzie zdecydowanie bardziej unikatowy.

Może spróbujesz jej w naszej kawiarni? Zapraszamy:

Proper Coffee Palarnia Kawy ul. Przekop 10, Bielsko-Biała

Proper COFFEE & MORE Palarnia Kawy ul. Kolejowa 17, Czechowice-Dziedzice

Najnowsze na blogu

Ekspres przelewowy – niepowtarzalny smak

Sprawdź jak przyrządzić kawę w ekspresie przelewowym.

Kawiarka – narzędzie doskonałe

Poznaj włoski fenomen - mokę, czyli popularną kawiarkę!

Młynek do kawy – must have każdego kawosza

A Ty, znasz już możliwości, jakie daje młynek do kawy?

Czy kawa jest szkodliwa? Nic bardziej mylnego!

Czy kawa nam szkodzi? Sprawdź fakty i mity na ten temat.

Drip - jak zaparzyć w nim kawę?

Drip to jeden z najchętniej wybieranych zaparzaczy do kawy.

Historia Propera. Z domowego zacisza do palarni w samym sercu Beskidów.

Historia Propera to 4 lata intensywnych zmagań o rozwój lokalne

Jaka kawa do ekspresu?

Wybór kawy do ekspresu to często niełatwy orzech do zgryzienia

Kawa Specialty: bo liczy się jakość, a nie ilość

Sprawdź, co wyróżnia kawy Specialty na tle innych dostępnych

Aeropress do kawy - jak działa i jak go używać?

Aeropress do kawy to prosta, alternatywna forma zaparzania.

Jak wygląda uprawa i palenie kawy?

Zastanawiałeś się kiedyś.

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram