Opis
Kolumbia - niezwykły kraj
Kolumbia to kraj Ameryki Południowej rozciągający się od Morza Karaibskiego po Pacyfik.
Znaczną część tego kraju pokrywa dzika puszcza amazońska. Północne regiony kraju leżą nad krystalicznie czystą wodą z Karaibów natomiast przez południową Kolumbię przebiega Amazonka. Przez Kolumbię przebiega również pas górski – Andy Południowoamerykańskie.
Kolumbia leży w strefie klimatu równikowego, ale ma zróżnicowane warunki atmosferyczne w poszczególnych regionach. Jest to spowodowane zróżnicowaniem ukształtowania terenu, a ściśle ujmując wysokością nad poziomem morza.
Plantacja Finca Los Alpes
Finca Los Alpes to region, położony pod górą „Farallones del Citará” i w pobliżu lasu Cochuana, w małej odległości od miejscowości Bolivar. Na wysokości od 1650 do 1950m n.p.m. znajduje się plantacja kawy otoczona przez specyficzny mikroklimat. Ogromne góry sprawiają, że od strony zachodniej docierają do plantacji wilgotne strumienie powietrza znad Oceanu Spokojnego, a od wschodu, od strony kanionu rzeki Cauca nadciągają prądy gorącego powietrza.
Poza wodą z oceanu, do tego terenu napływa woda z bezpośrednio z gór, potoków, rzek czy wodospadów zapewniając stały dopływ cennego płynu dla krzewów kawy.
Te warunki klimatyczne sprawiają, że region ma aż dwie pory deszczowe, co umożliwia plantacjom wytwarzanie kawy przez cały rok.
Garść informacji o plantatorach
Plantacja Finca Los Alpes została założona w 1974 roku. Obecnie uprawianą na tych terenach odmianą Arabiki jest Caturra. Właścicielami plantacji są Doña Elvia i Don Juan Arboleda, którzy zarządzają nią wraz z dziećmi Juan Alvaro i Olgą.
Caturra - kolejna odmiana Arabiki
Caturra to mutacja bourbonu. Ziarna tej odmiany charakteryzują się rześką kwasowością i delikatnym body. Ma niższą słodycz niż bourbon. Początkowo uprawiana w Brazylii, następnie przeniesiona do Kostaryki, Kolumbii i Nikaragui.
Unikalny smak i aromat
Wyjątkowość smaku i aromatu tej kawy wynika z specjalnej obróbki. Gospodarstwo posiada własny mokry młyn. Po wstępnej obróbce ziarna kawy poddawane są fermentacji, która trwa od 15 do 19 godzin, w zależności od poziomu wilgotności względnej. Następnie rozpoczyna się proces suszenia ziaren, co trwa do siedmiu dni. Kawa Colombia Finca Los Alpes charakteryzuje się głębokim, intensywnie słodkim smakiem śliwki połączonej z wanilią, którym towarzyszy karmel.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.