Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Uprawiana w południowej prowincji Sierra Maestre kubańska kawa Serrano to kwintesencja klimatu wyspy. Kawowce hodowane są na żyznej glebie na dość stromych zboczach- zbierana jest wyłącznie metodą ręczną. Ziarenka oddają słodki, delikatnie pikantny aromat . Kawa posiada duże body. Polecamy kawoszom którzy preferują niski poziom kwasowości, mocniejszy napar z nutami przypraw, ciemnej czekolady i orzechów.
Historia początków kawy na Kubie jest niewątpliwie interesująca. Zapoczątkowana została przez francuskich rolników, którzy przybyli na Kubę, uciekając przed haitańską rewolucją. Pierwsze krzewy zasadzili oni w prowincji Sierra Maestra, z której pochodzi kawa Kuba Serrano. Wyróżnia ją fakt, że rośnie ona na znacznie niższych wysokościach niż inne kawy (1000-2000 m n.p.m.). Dzięki temu jej profil smakowy jest niezwykle czysty, umożliwiając łączenie takich nut, jak pieprz, orzech, czy karmel.
Kubańczycy uwielbiają pić kawę. Gotują ją do termosów, dodają cukier i noszą ze sobą. W większości przypadków nie dodają oni mleka do kawy, a jedynie cukier. Kraj ten każdego roku eksportuje 8 tysięcy ton kawy. To wspaniałe świadectwo tego, jak ważna dla Kubańczyków jest kawa.
To kawa o łagodnym smaku, która przetwarzana jest na mokro. Jest to najpopularniejsza metoda, która sprawia, że po zaparzeniu wyczuwalny jest bardzo bogaty aromat, łączący w sobie smaki tytoniu, czekolady, dymu i kakao. W efekcie nasze kubki smakowe mogą poczuć całkowicie unikalne wrażenia. Ze względu na fakt, że ziarna kawowca rosną na niewielkiej wysokości, a obróbka odbywa się na mokro, to smak kawy ma charakterystyczny, słodkawy aromat. Sam napar natomiast posiada stosunkowo niską kwasowość.
Sposobów tych jest wiele, jednak Kuba Serrano najlepiej sprawdza się, jako espresso i kawy robione na jego bazie, czyli cappuccino i latte. Jednocześnie kawę można śmiało przyrządzić także, jako tradycyjną małą czarną. Niezależnie od tego, w jaki sposób odbywa się przyrządzenie… smakuje absolutnie wybornie!
Waga | brak |
---|---|
Region: | Sierra Maestre |
Odmiana botaniczna: | Typica |
Wysokość: | 1000-1700m n.p.m. |
Metoda obróbki: | Washed |
Stopień palenia: | Średni | Espresso |
Rodzaj | mielona, ziarnista |
Gramatura | 250g, 500g, 1000g |
Metoda zaparzania | kawiarka, ekspres ciśnieniowy, french press, filiżanka, aeropress, V60, chemex |
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *