Sprawdź jak przyrządzić kawę w ekspresie przelewowym.
Blog - Ekspres przelewowy – niepowtarzalny smak
Do uzyskania aromatycznej kawy dróg jest wiele. Kawosze są zgodni co do miłości do czarnego naparu, ale nie co do sposobu jego przyrządzania. Obok zwolenników kawiarek, bardziej nowoczesnych ekspresów ciśnieniowych itp. ważny głos w dyskusji mają amatorzy kawy w stylu amerykańskim, zaparzanej w ekspresie przelewowym.
Klasyka smaku – ekspres przelewowy
Kto pamięta kultowy dziś serial Davida Lyncha „Miasteczko Twin Peaks”? Mamy nadzieję, że wielu z Was. A pamiętacie jeden z symboli tego serialu w postaci białego kubka z kawą, po który codziennie wracał agent Cooper? Przy odrobinie woli i mocy wyobraźni, można by przywołać zapach tej kawy unoszący się i wypełniający odwiedzaną codziennie przez bohatera kawiarnię.
A jeśli przywoływanie aromatu przekracza możliwości wyobraźni, wystarczy zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym, zamknąć oczy, zrobić głęboki wdech i delektować się tym niepowtarzalnym aromatem.
Ale ekspres przelewowy to cichy bohater nie tylko kultowego serialu, ale też wielu domów. Choć największa popularność tego typu ekspresu przypada na lata 90. XX wieku, służy on amatorom kawy z powodzeniem do dziś, zastępując tradycyjną „zalewajkę” z fusami.
Ekspres przelewowy – mistrzowska prostota
Sposób przyrządzania kawy z pomocą ekspresu przelewowego jest szybki i prosty. Gorąca woda przepływa przez zmieloną kawę zaparzając ją – banalne. Zupełnie niebanalny jest za to efekt tego parzenia. Dodatkowo metoda przelewowa pozwala na przygotowanie większej ilości napoju. Niektóre ekspresy przelewowe wyposażone są w praktyczną płytę ogrzewającą dzbanek z kawą – pozwala to na utrzymanie temperatury napoju i co za tym idzie – możliwość wypicia ciepłej kawy nawet kilka godzin po jej zaparzeniu. Innym ciekawym, opcjonalnym rozwiązaniem jest zwilżanie kawy przed jej zaparzeniem. Czynność ta podkreśla aromat i smak napoju.
Mimo różnych opcji dodatkowych urządzeń, sposób przyrządzania kawy w ekspresach przelewowych nie różni się zbytnio między sobą. Do zaparzenia kawy potrzebna jest oczywiście woda, filtry (najczęściej papierowe) oddzielające fusy od naparu, w których umieszczana jest zmielona kawa (koniecznie świeżo zmielona – konsekwentnie podkreślamy tę istotną zasadę) i dzbanek, do którego kapie gotowy napój.
Old school design, czyli moda na ekspres przelewowy
Ekspresy ciśnieniowe wraz z kawiarkami, stanowią najbardziej popularne akcesoria do parzenia kawy. Zauważalny jest też trend na ekspresy przelewowe. Producenci tych ostatnich w obliczu konkurencyjnych sprzętów gwarantują przyrządzanie naparu najwyższej jakości – to często już standard. Ale niepowtarzalnego klimatu każdemu wnętrzu, tak domowej kuchni, jak i przestrzeni biurowej, może dodać ekspres przelewowy. Na rynku znajdziemy bowiem modele w stylu retro, dodające uroku np. loftom urządzenia w stylu industrialnym i wiele, wiele innych.
Ekspresy przelewowe, choć wypierane przez bardziej nowoczesne urządzenia, stanowią ekonomiczne rozwiązanie dla każdego kawosza ceniącego klasykę. Często podkreśla się niską cenę tego typu ekspresów. Faktycznie, z łatwością możemy znaleźć sprzęty, których cena oscyluje wokół 100 zł. Ale ze względu na wprowadzane w produkcji ekspresów przelewowych nowe technologie, wysoką jakość wykonania i inne ulepszenia wpływające na smak i aromat naparu kawowego, cena niektórych modeli urządzenia może znacznie przekraczać 1000 zł.