Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Kawa łagodna i słodka, z krągłym body o delikatnej cytrusowości i nutami mlecznej czekolady. Idealna do zaparzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, french pressie lub tradycyjnie.
Przez licznych ekspertów uznawana jest za najlepszą brazylijską kawę. Ceniona jest przede wszystkim ze względu na swoją delikatność, niską kwasowość i naturalną słodycz. Jej aromat kojarzy się bezpośrednio z jaśminem, pomarańczą i kwitnącym drzewkiem kawowym. Jest to odmiana rzadka i pożądana przez amatorów kawy na całym świecie.
Brazylia Yellow Bourbon jest esencją tego, co w brazylijskiej kawie najlepsze. Esencja smaku, pozbawiona kwasowości i niezwykle przyjemna słodycz, która przez długi czas utrzymuje się na podniebieniu, dzięki charakterystycznemu, kremowemu „body”, sprawiają, że kawa jest jedyna w swoim rodzaju. Bazą dla kawy są nuty jaśminu, kwiatu pomarańczy i zapach kwitnącego drzewka kawowego, które dzięki odpowiednim działaniom mogą zostać wzbogacone o nuty wiśni, orzechów czy kardamonu.
Bourbon to jedna z Arabik, której początków należy szukać w okresie podbojów kolonialnych, dokładnie w 1708 roku, kiedy to Francuzi starali się zapoczątkować uprawę kawy na wyspie Bourbon na Oceanie Indyjskim. Dzisiaj nazywana jest ona Reunion.
Odmiana Bourbon uległa jednak zmianom, w wyniku których jej owoce uzyskały niezwykły smak i… wygląd. Dotąd charakterystyczne, czerwone barwy owoców kawowca, a dzisiaj żółte owoce, które znajdują się w centralnym miejscu nazwy odmiany tej kawy. Oprócz tego cechuje się mniejszymi i bardziej zwartymi owocami, aniżeli na przykład Typica, najstarsza odmiana Arabiki.
Jej pozyskanie nie jest łatwe, ze względu na to, że owoce odmiany Bourbon rosną wyłącznie na obszarach górskich, które ze względu na wymagania klimatyczne i topograficzne wymagają niemal w całości podejmowania działań ręcznych.
Cechą charakterystyczną kawy jest metoda jej obróbki, nazywana pulped natural. Dzięki pozbawieniu skórki kawowej owoce mogą swobodnie suszyć się na słońcu, dzięki czemu owocowa słodycz zawarta w miąższu i jej naturalnie owocowe aromaty wchłaniane są przez ziarna. Ten unikatowy smak możemy następnie znaleźć w naszej filiżance.
Interesujący jest fakt, że kawa Brazylia Yellow Bourbon pochodzi z plantacji, znajdującej się w stanie Minas Gerais i należącej do rodziny Carvalo Dias. Fazenda, jak w języku brazylijskim nazywa się plantacje lub gospodarstwo, umiejscowiona jest na wysokości pomiędzy 1100, a 1500 m n.p.m. To poziom, na którym klimat ma charakter stabilny i przewidywalny, jednak wciąż charakterystycznie surowy i górski.
Ze względu na niewielką ilość dostępnej na rynku odmiany, rodzinna plantacja Fazenda Rainha, stworzyła unikalny system Grain PRO, który sprawia, że same ziarna pozostają intensywnie świeże i zielone, znacznie dłużej niż w przypadku zwyczajowego pakowania. Jest to możliwe, dzięki specjalnej technologii, składającej się z dwóch worków, które w swoim wnętrzu posiadają unikalne środowiska, przyjazne dla naturalnych procesów starzenia się ziaren kawy. To powód, dla którego Brazylia Yellow Bourbon trafia od wielu lat do palarni na całym świecie… z całym swoim smakiem i aromatem.
Region: | Mantiqueira de Minas |
---|---|
Odmiana botaniczna: | Catuai, Bourbon |
Wysokość: | 1100-1200m n.p.m. |
Metoda obróbki: | Pulped Natural |
Stopień palenia: | Średni | Espresso |
Rodzaj | mielona, ziarnista |
Gramatura | 250g, 500g, 1000g |
Metoda zaparzania | kawiarka, ekspres ciśnieniowy, french press, filiżanka, aeropress, V60, chemex |
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *