Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Honduras Yolanda to kawa przenosząca Nas w gorące klimaty Ameryki Środkowej. W naparze możemy wyczuć subtelny, kwiatowy aromat. W flavor’ze dominują nuty słodkiej mandarynki, brzoskwini, wytrawnego earl grey’u oraz delikatne nuty ciemnej czekolady. Kawa świetnie nadaje się pod zaparzanie alternatywne: V60, aeropress, kalitę, chemex, ekspres przelewowy.
POCZĄTKI KAWY W HONDURASIE
Honduras co może się wydać zaskakujące jest jednym z największych producentów kawy w Ameryce Środkowej. Przez wiele lat kojarzono kawę z tego kraju jako niskobudżetową, ze względu na słabą infrastrukturę oraz niskie ceny. Rolnicy przez długi okres czasu przemycali kawę z Hondurasu do Gwatemali czy Salwadoru, ponieważ płacono im znacznie więcej za ten surowiec. Kilka lat temu rząd rozpoczął program mający na celu podniesienie standardów uprawy kawy. Dzięki niemu znaczna cześć rolników zaczęła sprzedawać kawę bezpośrednio w Hondurasie. Spowodowało to wzrost jakości produkowanej kawy.
RED CATUAI – KOLEJNA ODMIANA BOTANICZNA KAWOWCA
Red Catuai to połączenie wysoce wydajnego Mundo Novo i Caturra. Za odkrycie tej odmiany botanicznej jest odpowiedzialny Instituto Agronomico (IAC) stanu Sao Paulo w Campinas w Brazylii. Red Catuai to odmiana bardzo wydajna w porównaniu z Bourbonem. Ze względu na swój mały rozmiar, można ją sadzić gęściej. Kształt rośliny sprawia, że stosunkowo łatwo można zastosować zabiegi przeciw szkodnikom i chorobom. Charakteryzuje się ona dużą odpornością na niekorzystne warunki środowiskowe.
HONDURAS FINCA YOLANDA
PROFIL SMAKOWY 85SCA,nuty mandarynki, brzoskwini, herBaty earl grey, ciemnej czekolady
REGION Farm Finca Yolanda
ODMIANA BOTANICZNA Red Catuai
WYSOKOŚĆ 1650 n.p.m
OBRÓBKA FULLY WASHED
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *