Kawa Kolumbia Buenavista

Kawa Kolumbia Buenavista

Kawa Kolumbia Buenavista

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

KOLUMBIA BUENAVISTA to wspaniałe połączenie słodkich owoców. W kawie można wyczuć delikatne nuty kwiatowe, słodkie nuty brzoskwini, gruszki oraz subtelne, kwaskowe nuty maliny. Połączenie tych smakowych niesie z sobą powiew słodkości i orzeźwienia. Kawę z Kolumbii polecamy pod zaparzanie alternatywne: chemex, kalitę, V60, aeropress, ekspres przelewowy.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Ta kawa z naszej Palarni nadaje się do parzenia sposobami:

Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Kawiarki
Kawy do Kawiarki
Kawy Aeropress
Kawy Aeropress
Kawy pod Dripa
Kawy pod Dripa
Kawy do Chemexa
Kawy do Chemexa
Kawy do French pressa
Kawy do French pressa
Kawa z gruntem
Kawa Parzona/ do zalewania

Kolumbia – Kraj Ameryki Południowej

Kolumbia to kraj należący do Ameryki Południowej. Leży nad Morzem Karaibskim i Oceanem Spokojnym. Na terenie Kolumbii znajduje się cześć Puszczy Amazońskiej. Dodatkowo w krajobrazie Kolumbii wyróżniamy pasma górskie – Andy. Kolumbia graniczy z pięcioma krajami: Wenezuelą, Brazylią, Peru, Ekwadorem oraz Panamą. Są to państwa, które również zajmują się hodowlą kawowca.

kolumbia-buenavista

Klimat Kolumbii

Kolumbia znajduje się strefie klimatu równikowego. W zależności od regionu,  klimat Kolumbii zmienia się wraz z różnicą w wysokościach n.p.m. Na terenie kraju wyróżnia się piętro gorące, umiarkowane, chłodne oraz zimne. Im wyżej znajduje się dany region, tym temperatura spada. Średnia temperatura wynosi od 12-24°C. Natomiast średnia opadów jest zróżnicowana w zależności od położenia danego terenu.

Alcides Avendaño i jego farma

Alcides Avendaño to właściciel farmy o nazwie Buena Vista. Plantacja znajduje się w Gigante, w regionie Huila. Leży na  wysokości 2000m n.p.m. Owoce kawowca są zbierane ręcznie. Potem owoce są poddawane obróbce, a następnie są suszone. Suszenie jest istotna kwestią. Ponieważ podczas suszenia powinny być zachowane odpowiednie parametry wilgotności, tak aby nie doszło do jego przesuszenia.

Obróbka i suszenie kawy

Rolnicy ręcznie zbierają wiśnie Kolumbii Buena Vista. Po zbiorze owoce są poddawane fermentacji przez noc (od 12 do 16h). Potem kawa jest myta. Uszkodzone wiśnie oddziela się od pozostałych. Ziarna kawy są wypłukiwane przed wysłaniem do suszenia. Suszenie na terenie plantacji Kolumbii Buena Vista odbywa się w suszarkach parabolicznych, aby móc je zakryć przed deszczem.

kolumbia-buenavista2

Kolumbia Buenavista – owocowa słodycz

Kolumbia Buenavista to niezwykła kompozycja nut smakowych. Ł

ączy w sobie słodycz kwiatów, brzoskwini, nut winnych gruszki oraz subtelnej kwasowość malin. Równowaga nut smakowych powoduje, że kawa jest słodka, przyjemna w odczuciu.  Kawa Kolumbia Buenavista wspaniale prezentuje w metodach alternatywnych: aeropress, V60, kalita, chemex.

Palarnia kawy
Palarnia kawy
Gramatura

250

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

Washed

Odmiana botaniczna:

Caturra

Region:

Huila, Gigante

Stopień palenia:

Filtr

Wysokość:

2000 m n.p.m

Profil smakowy

87SCA, nuty kwiatowe, brzoskwini, maliny, gruszki

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena