Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
KOLUMBIA BUENAVISTA to wspaniałe połączenie słodkich owoców. W kawie można wyczuć delikatne nuty kwiatowe, słodkie nuty brzoskwini, gruszki oraz subtelne, kwaskowe nuty maliny. Połączenie tych smakowych niesie z sobą powiew słodkości i orzeźwienia. Kawę z Kolumbii polecamy pod zaparzanie alternatywne: chemex, kalitę, V60, aeropress, ekspres przelewowy.
Kolumbia to kraj należący do Ameryki Południowej. Leży nad Morzem Karaibskim i Oceanem Spokojnym. Na terenie Kolumbii znajduje się cześć Puszczy Amazońskiej. Dodatkowo w krajobrazie Kolumbii wyróżniamy pasma górskie – Andy. Kolumbia graniczy z pięcioma krajami: Wenezuelą, Brazylią, Peru, Ekwadorem oraz Panamą. Są to państwa, które również zajmują się hodowlą kawowca.
Kolumbia znajduje się strefie klimatu równikowego. W zależności od regionu, klimat Kolumbii zmienia się wraz z różnicą w wysokościach n.p.m. Na terenie kraju wyróżnia się piętro gorące, umiarkowane, chłodne oraz zimne. Im wyżej znajduje się dany region, tym temperatura spada. Średnia temperatura wynosi od 12-24°C. Natomiast średnia opadów jest zróżnicowana w zależności od położenia danego terenu.
Alcides Avendaño to właściciel farmy o nazwie Buena Vista. Plantacja znajduje się w Gigante, w regionie Huila. Leży na wysokości 2000m n.p.m. Owoce kawowca są zbierane ręcznie. Potem owoce są poddawane obróbce, a następnie są suszone. Suszenie jest istotna kwestią. Ponieważ podczas suszenia powinny być zachowane odpowiednie parametry wilgotności, tak aby nie doszło do jego przesuszenia.
Rolnicy ręcznie zbierają wiśnie Kolumbii Buena Vista. Po zbiorze owoce są poddawane fermentacji przez noc (od 12 do 16h). Potem kawa jest myta. Uszkodzone wiśnie oddziela się od pozostałych. Ziarna kawy są wypłukiwane przed wysłaniem do suszenia. Suszenie na terenie plantacji Kolumbii Buena Vista odbywa się w suszarkach parabolicznych, aby móc je zakryć przed deszczem.
Kolumbia Buenavista to niezwykła kompozycja nut smakowych. Ł
ączy w sobie słodycz kwiatów, brzoskwini, nut winnych gruszki oraz subtelnej kwasowość malin. Równowaga nut smakowych powoduje, że kawa jest słodka, przyjemna w odczuciu. Kawa Kolumbia Buenavista wspaniale prezentuje w metodach alternatywnych: aeropress, V60, kalita, chemex.
Gramatura | 250 |
---|---|
Rodzaj | mielona, ziarnista |
Metoda obróbki: | Washed |
Odmiana botaniczna: | Caturra |
Region: | Huila, Gigante |
Stopień palenia: | Filtr |
Wysokość: | 2000 m n.p.m |
Profil smakowy | 87SCA, nuty kwiatowe, brzoskwini, maliny, gruszki |
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *