Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Ayla Bombe, czy ta nazwa brzmi znajomo? A i owszem! Po raz kolejny wybraliśmy surowiec z tej stacji. W zeszłym roku postawiliśmy na owocowego naturala, teraz wskakuje słodki i bardzo kwiatowy washed. Taka klasyczna Etiopka, ale w Bombowym wydaniu.
Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.
Stacja myjąca Ayla przetwarza kawę głównie z dwóch wiosek – Shanta Wene i Bombe. Tamtejsi hodowcy uprawiają kawę w małych przydomowych ogrodach, w cieniu rdzennych drzew. Pagórkowata topografia regionu, duża wysokość i dobrze nawodnione tereny tworzą różnorodne mikroklimaty, idealnie nadające się do uprawy wiśni. Myjnia prowadzi na terenach tych wiosek punkty skupu, co bardzo ułatwia rolnikom sprowadzanie surowca. Wioska Bombe znajduje się na znacznie wyżej, niż Shanta Wene, przez co ziarna tej kawy są mniejsze i bardziej zwarte.
Etiopia Ayla Bombe
region: Sidamo
farma: kooperatywa farm
odmiana botaniczna: heirloom
metoda obróbki: washed
wysokość upraw: 1950-2150m n.p.m.
profil: czarna herbata, kwiaty, brzoskwinia
SCA: 87
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *