Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Profil Gwatemali Las Codornices cechuje kwasowość świeżych czerwonych owoców i jest ona dopełniona czekoladowym posmakiem. Takie połączenie niesie ze sobą powiew słodyczy i orzeźwienia. Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.
Diana i Hector Ovalle dokonali możliwie niemożliwego i założyli farmę w najsuchszej części regionu Huehuetenango. Ich założenia są bardzo proste, zadbać o środowisko i lokalną społeczność. Zadbali również o zrównoważony rozwój gospodarstwa, zachowując przy tym najwyższą jakość.
Czym jest micro-lot?
Micro-lot to starannie wyselekcjonowane ziarna kawy o wyjątkowych cechach, Uprawa jest bardziej zindywidualizowana, a zbiory są zdecydowanie lepszej jakości, od tych rosnących w innej części plantacji. Na powstanie microlotów ma wpływ wiele czynników środowiskowych takich jak; rodzaj gleby, stopień zacienienia lub nasłonecznienia, sąsiedztwo innych roślin oraz ogólny mikroklimat panujący na plantacji. Microloty są dumą plantatora i decydują o renomie plantacji.
Pacamara
Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się z Salwadoru, gdzie w 1958 r. została stworzona w Salvadoran Institute for Coffee Research (ISIC). Dopiero jednak w latach 80. stała się powszechnie dostępna dla plantatorów. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna. Kawa na bazie odmiany Pacamara od lat dominuje w konkursach jakości i smaku.
Gwatemala Las Codornices
Region: Huehuetenango
Farma: Diana & Hector Ovalle
Odmiana botaniczna: Pacamara
Wysokość upraw: 1900m n.p.m
Metoda obróbki: natural
Profil smakowy: czekolada deserowa, czerwone owoce, brązowy cukier
87 SCA
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *