KOLUMBIA Los Nogales

KOLUMBIA Los Nogales

KOLUMBIA Los Nogales

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Cena brutto
0.00 PLN

Za ten produkt dostaniesz: 0 x ziarno punktowe
Gramatura
Kolor:

nazwa palety:

Niecodzienna kawa? Niecodzienna odmiana? Czy może niecodzienna obróbka? O to ona! Kolumbia Los Nogales! Kawa, która zachwyca swoją kompleksowością. Słodka, soczysta, z delikatnym body i musującą kwasowością. Brzmi świetnie! Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Ta kawa z naszej Palarni nadaje się do parzenia sposobami:

Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Kawiarki
Kawy do Kawiarki
Kawy Aeropress
Kawy Aeropress
Kawy pod Dripa
Kawy pod Dripa
Kawy do Chemexa
Kawy do Chemexa
Kawy do French pressa
Kawy do French pressa
Kawa z gruntem
Kawa Parzona/ do zalewania

Kawa Kolumbia Los Nogales pochodzi z malowniczego regionu Huila, który jest jednym z najbardziej cenionych obszarów uprawy kawy w Kolumbii. Kawa ta jest dziełem Oscara Hernandeza, który specjalizuje się w innowacyjnych metodach uprawy i obróbki kawy. Jednym z kluczowych elementów, który wyróżnia tę kawę, jest zastosowanie odmiany botanicznej Orange Bourbon, znanej z wyjątkowych cech smakowych oraz wyrafinowanego charakteru.

Dwie metody obróbki
Yeast: Po wstępnej selekcji, dojrzałe owoce poddawane są 200h fermentacji z zastosowaniem drożdży, które pozwalają uważniej kontrolować cały proces. Odpowiadają one także za lepszą ekstrakcję i poprawiają wyrazistość aromatów, zwłaszcza cytrusowe i kwiatowe akcenty.
Thermal Shock:  Po fermentacji kawa poddawana jest szybkiemu wstrząsowi termicznemu,  czyli gwałtownej zmianie temperatury, poprzez kilkukrotne zanurzenie owoców w gorącej wodzie. Skutkuje to zatrzymaniem procesu fermentacji i utrwalenie wyrazistych nut smakowych. Metoda ta pomaga uzyskać czysty profil kawy, zachowując świeżość i wyrazistość aromatów.

Palarnia kawy
Palarnia kawy

Kolumbia Los Nogales

Region: Pitalito

Farma: Oscar Hernandez

Odmiana botaniczna: Orange Bourbon

Metoda obróbki: Yeast fermentation, Thermal shock

Wysokość upraw: 1800m n.p.m.

Profil: mandarynka, prosecco, winogrono

SCA: 87

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena