Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Niecodzienna kawa? Niecodzienna odmiana? Czy może niecodzienna obróbka? O to ona! Kolumbia Los Nogales! Kawa, która zachwyca swoją kompleksowością. Słodka, soczysta, z delikatnym body i musującą kwasowością. Brzmi świetnie! Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.
Kawa Kolumbia Los Nogales pochodzi z malowniczego regionu Huila, który jest jednym z najbardziej cenionych obszarów uprawy kawy w Kolumbii. Kawa ta jest dziełem Oscara Hernandeza, który specjalizuje się w innowacyjnych metodach uprawy i obróbki kawy. Jednym z kluczowych elementów, który wyróżnia tę kawę, jest zastosowanie odmiany botanicznej Orange Bourbon, znanej z wyjątkowych cech smakowych oraz wyrafinowanego charakteru.
Dwie metody obróbki
Yeast: Po wstępnej selekcji, dojrzałe owoce poddawane są 200h fermentacji z zastosowaniem drożdży, które pozwalają uważniej kontrolować cały proces. Odpowiadają one także za lepszą ekstrakcję i poprawiają wyrazistość aromatów, zwłaszcza cytrusowe i kwiatowe akcenty.
Thermal Shock: Po fermentacji kawa poddawana jest szybkiemu wstrząsowi termicznemu, czyli gwałtownej zmianie temperatury, poprzez kilkukrotne zanurzenie owoców w gorącej wodzie. Skutkuje to zatrzymaniem procesu fermentacji i utrwalenie wyrazistych nut smakowych. Metoda ta pomaga uzyskać czysty profil kawy, zachowując świeżość i wyrazistość aromatów.
Kolumbia Los Nogales
Region: Pitalito
Farma: Oscar Hernandez
Odmiana botaniczna: Orange Bourbon
Metoda obróbki: Yeast fermentation, Thermal shock
Wysokość upraw: 1800m n.p.m.
Profil: mandarynka, prosecco, winogrono
SCA: 87
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *