Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Proszę Państwa, co tutaj się podziało! (sprawdź w dodatkowym info) Totalnie owocowa bomba, która została oprawiona w głęboką, wręcz syropową słodycz. Do tego dołącza się lekka i musująca kwasowość, tworząc bardzo zbalansowany napar. Mniam! Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.
Roberto Mata Naranjo, brzmi jakby znajomo… Tak, to kolejny raz, kiedy możemy zaoferować ziarno od tego farmera. Ale! Tutaj mamy do czynienia z czymś nietypowym, beztlenowo fermentowaną kawą z kwasem mlekowym. Kostaryka jest pionierem tego procesu kawowego. Wszystko zaczyna się od starannie, ręcznie posortowanego wyboru super dojrzałych wiśni kawowca. Cechuje je wysoki wynik Brix (dojrzałość) i optymalna zawartość cukru. Jest on niezbędny, ponieważ zasila cały proces beztlenowy. Podczas fazy fermentacji nie używa się wody, a to właśnie cukry są przekształcane w kwas mlekowy, co intensyfikuje aromaty i słodycz. Po zakończeniu procesu fermentacji, cała kawa jest suszona na słońcu i przygotowywana do transportu.
Kostaryka Las Nubes Lactic
Region: Tarrazu
Farma: Roberto Mata Naranjo
Odmiana botaniczna: Caturra
Metoda obróbki: lactic fermentation
Wysokość upraw: 1800m n.p.m.
Profil: tropikalne owoce, wiśnia, pomelo
SCA: 89
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *