Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Burundi to mały kraj na skrzyżowaniu Afryki Wschodniej i Środkowej, położony między Rwandą, DR Kongo i Tanzanią. Jego plantacje często znajdują się na wysokości od 1800 do 2100 metrów, a kraj produkuje głównie w pełni umyty czerwony burbon. Wprowadzona początkowo przez Belgów w latach 20. XX wieku, produkcja kawy w Burundi gwałtownie wzrosła i obecnie zatrudnia 55% ludności czynnej zawodowo.
W tym kraju 95% przemysłu kawowego jest kontrolowane przez dwóch wielkich producentów. Salum, przedsiębiorca i samouk, producent kawy, jest jedynym rolnikiem z Burundi, który posiada własne gospodarstwo rolne i stacje mycia- Buzira, Shembati, Sehe i Butaganzwa. Współpracuje on z ponad 8700 rolnikami , a żeby zachęcić swoich producentów do zbierania tylko bardzo dojrzałych czereśni, Salum płaci za kilogram owoców znacznie wyższą cenę, niż rzeczywista cena rynkowa w kraju, w którym poziom życia należy do najniższych na świecie. Dodatkowo posiada on własną firmę transportową, która kontroluje cały transport kawy ze stacji mycia do portu.
BURUNDI Shembati (250g)
Region: Kayanza
Farma: Salum Ramadhan
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1700-1800m n.p.m.
Metoda obróbki:natural
Profil smakowy: mleczna czekolada, migdały, owoce tropikalne
87SCA
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *