BURUNDI Shembati

BURUNDI Shembati

BURUNDI Shembati

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Burundi Shembati charakteryzują dojrzałe owoce i słodka czekolada. Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Ta kawa z naszej Palarni nadaje się do parzenia sposobami:

Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Kawiarki
Kawy do Kawiarki
Kawy Aeropress
Kawy Aeropress
Kawy pod Dripa
Kawy pod Dripa
Kawy do Chemexa
Kawy do Chemexa
Kawy do French pressa
Kawy do French pressa
Kawa z gruntem
Kawa Parzona/ do zalewania

Burundi to mały kraj na skrzyżowaniu Afryki Wschodniej i Środkowej, położony między Rwandą, DR Kongo i Tanzanią.  Jego plantacje często znajdują się na wysokości od 1800 do 2100 metrów, a kraj produkuje głównie w pełni umyty czerwony burbon. Wprowadzona początkowo przez Belgów w latach 20. XX wieku, produkcja kawy w Burundi gwałtownie wzrosła i obecnie zatrudnia 55% ludności czynnej zawodowo.

W tym kraju 95% przemysłu kawowego jest kontrolowane przez dwóch wielkich producentów. Salum, przedsiębiorca i samouk, producent kawy, jest jedynym rolnikiem z Burundi, który posiada własne gospodarstwo rolne i stacje mycia- Buzira, Shembati, Sehe i Butaganzwa. Współpracuje on z ponad 8700 rolnikami , a żeby zachęcić swoich producentów do zbierania tylko bardzo dojrzałych czereśni, Salum płaci za kilogram owoców znacznie wyższą cenę, niż rzeczywista cena rynkowa w kraju, w którym poziom życia należy do najniższych na świecie.  Dodatkowo posiada on własną firmę transportową, która kontroluje cały transport kawy ze stacji mycia do portu.

Palarnia kawy
Palarnia kawy

BURUNDI Shembati (250g)

Region: Kayanza

Farma: Salum Ramadhan

Odmiana botaniczna: Red Bourbon

Wysokość upraw: 1700-1800m n.p.m.

Metoda obróbki:natural

Profil smakowy: mleczna czekolada, migdały, owoce tropikalne

87SCA

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena