Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Cascara to suszone owoce, które jeszcze do niedawna były uznawane za odpad podczas obróbki ziarenek kawy. Najczęściej były one utylizowane, albo wykorzystywane ponownie w postaci nawozu. Wyjątekiem jest Etiopia, w której napój z suszonych owoców serwowany jest już dość długo, a
możliwe, że nawet dłużej niż popularna kawa. Tamtejsi mieszkańcy tworzą aroamtyczny napój, mieszając ze sobą owoce z przyprawami, w których
skład wchodzą imbir, gałka muszkatołowa lub cynamon. Tak przyrządzony napar nazywa się "hashara".
Sposób przygotowania(*):
Doza: 5-8g/100ml
Temperatura wody: 93-95°C
Czas parzenia: 5-8min
* Proporcje parzenia są dość elastyczne i warto eksprymentować.
Region: Quindío
Farma: El Roble
Producent: Jairo Lopez
Odmiana botaniczna: Java
Metoda obróbki: natural
Masa netto: 150g
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *