Cascara Java - owoc kawowca

Cascara Java - owoc kawowca

Cascara Java - owoc kawowca

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Cascara Java jest suszonym owocem kolumbijskiego kawowca, charakteryzująca się wysoką słodyczą i złożonym smakiem. Szczególnie polecamy do jej zaparzenia FrenchPress, AeroPress lub dowolny zaparzacz do herbaty.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Ta kawa z naszej Palarni nadaje się do parzenia sposobami:

Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Kawiarki
Kawy do Kawiarki
Kawy Aeropress
Kawy Aeropress
Kawy pod Dripa
Kawy pod Dripa
Kawy do Chemexa
Kawy do Chemexa
Kawy do French pressa
Kawy do French pressa
Kawa z gruntem
Kawa Parzona/ do zalewania

Cascara to suszone owoce, które jeszcze do niedawna były uznawane za odpad podczas obróbki ziarenek kawy. Najczęściej były one utylizowane, albo wykorzystywane ponownie w postaci nawozu. Wyjątekiem jest Etiopia, w której napój z suszonych owoców serwowany jest już dość długo, a
możliwe, że nawet dłużej niż popularna kawa. Tamtejsi mieszkańcy tworzą aroamtyczny napój, mieszając ze sobą owoce z przyprawami, w których
skład wchodzą imbir, gałka muszkatołowa lub cynamon. Tak przyrządzony napar nazywa się "hashara".

Palarnia kawy
Palarnia kawy

Sposób przygotowania(*):

Doza: 5-8g/100ml

Temperatura wody: 93-95°C

Czas parzenia: 5-8min

* Proporcje parzenia są dość elastyczne i warto eksprymentować.


Region: Quindío

Farma: El Roble

Producent: Jairo Lopez

Odmiana botaniczna: Java

Metoda obróbki: natural

Masa netto: 150g

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena