Kolumbia La Mina - filtr

Kolumbia La Mina - filtr

Kolumbia La Mina - filtr

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Kolumbia La Mina charakteryzuje się słodką owocowością i winnym aromatem. Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Ta kawa z naszej Palarni nadaje się do parzenia sposobami:

Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Kawiarki
Kawy do Kawiarki
Kawy Aeropress
Kawy Aeropress
Kawy pod Dripa
Kawy pod Dripa
Kawy do Chemexa
Kawy do Chemexa
Kawy do French pressa
Kawy do French pressa
Kawa z gruntem
Kawa Parzona/ do zalewania

Farma kawy La Mina znajduje się w Quindio, w zachodniej części Kolumbii i liczy ponad 80 hektarów, a jej właścicielem jest Daniel Correal. Specjalizuje się on w uprawach takich odmian jak: castillo, yellow bourbon, pacamara i Gesha.

Odmiana botaniczna „CASTILLO”:

Początkiem XX wieku Kolumbia zmagała się z chorobą rdzy liści kawowców, która atakuje bardzo mocno roślinę i stopuje proces fotosyntezy, doprowadzając do zabicia całego drzewa. W 1938 roku założone zostało Narodowe Centrum Badań nad Kawą „Cenicafé”, gdzie naukowcy pracowali nad poprawą genetyki kolumbijskiej kawy. Ich celem było wzmocnienie odporności roślin na choroby i zwiększenie plonów.  Efektem tych badań jest odmiana „Castillo”, która została wprowadzona do produkcji w 2005 roku i nazwana na cześć jego głównego badacza- Jamiego Castillo.

Czym jest micro-lot?
Micro-lot to starannie wyselekcjonowane ziarna kawy o wyjątkowych cechach. Uprawa jest bardziej zindywidualizowana, a zbiory są zdecydowanie lepszej jakości, od tych rosnących w innej części plantacji. Na powstanie microlotów ma wpływ wiele czynników środowiskowych takich jak; rodzaj gleby, stopień zacienienia lub nasłonecznienia, sąsiedztwo innych roślin oraz ogólny mikroklimat panujący na plantacji. Microloty są dumą plantatora i decydują o renomie plantacji.

Palarnia kawy
Palarnia kawy

Kolumbia La Mina

Region: Quindío

Farma: Daniel Correal

Odmiana botaniczna: Castillo

Wysokość upraw: 1700 m n.p.m

Metoda obróbki: natural

Profil smakowy: ciemna czekolada, jagoda, melasa, winny posmak

87 SCA

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena