Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Farma kawy La Mina znajduje się w Quindio, w zachodniej części Kolumbii i liczy ponad 80 hektarów, a jej właścicielem jest Daniel Correal. Specjalizuje się on w uprawach takich odmian jak: castillo, yellow bourbon, pacamara i Gesha.
Odmiana botaniczna „CASTILLO”:
Początkiem XX wieku Kolumbia zmagała się z chorobą rdzy liści kawowców, która atakuje bardzo mocno roślinę i stopuje proces fotosyntezy, doprowadzając do zabicia całego drzewa. W 1938 roku założone zostało Narodowe Centrum Badań nad Kawą „Cenicafé”, gdzie naukowcy pracowali nad poprawą genetyki kolumbijskiej kawy. Ich celem było wzmocnienie odporności roślin na choroby i zwiększenie plonów. Efektem tych badań jest odmiana „Castillo”, która została wprowadzona do produkcji w 2005 roku i nazwana na cześć jego głównego badacza- Jamiego Castillo.
Czym jest micro-lot?
Micro-lot to starannie wyselekcjonowane ziarna kawy o wyjątkowych cechach. Uprawa jest bardziej zindywidualizowana, a zbiory są zdecydowanie lepszej jakości, od tych rosnących w innej części plantacji. Na powstanie microlotów ma wpływ wiele czynników środowiskowych takich jak; rodzaj gleby, stopień zacienienia lub nasłonecznienia, sąsiedztwo innych roślin oraz ogólny mikroklimat panujący na plantacji. Microloty są dumą plantatora i decydują o renomie plantacji.
Kolumbia La Mina
Region: Quindío
Farma: Daniel Correal
Odmiana botaniczna: Castillo
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m
Metoda obróbki: natural
Profil smakowy: ciemna czekolada, jagoda, melasa, winny posmak
87 SCA
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *