Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Czym jest micro-lot?
Micro-lot to starannie wyselekcjonowane ziarna kawy o wyjątkowych cechach, Uprawa jest bardziej zindywidualizowana, a zbiory są zdecydowanie lepszej jakości, od tych rosnących w innej części plantacji. Na powstanie microlotów ma wpływ wiele czynników środowiskowych takich jak; rodzaj gleby, stopień zacienienia lub nasłonecznienia, sąsiedztwo innych roślin oraz ogólny mikroklimat panujący na plantacji. Microloty są dumą plantatora i decydują o renomie plantacji.
Historia rodziny Mata sięga kilku pokoleń i początkowo skupiała się tylko na pracy na farmie. Po wielu latach, zdobyta wiedza i doświadczenie pozwoliły Roberto Mata stać się "gigantem" kostarykańskiej kawy. Przez ponad 20 lat kierował zespołem w Coopedota, pomagając uczynić ją jedną z najlepszych spółdzielni w Ameryce Środkowej. Zrzesza ona prawie 800 kostarykańskich plantatorów z regionu Dota-Tarrazu, który słynie z produkcji jednych z najlepszych kaw na świecie. Roberto odgrywał kluczową rolę w opracowaniu kompleksowego programu jakości w Coopedota, począwszy od eksperymentów agronomicznych i rozszerzeń, po innowacje w mieleniu na mokro i suszeniu.
W 2018 roku Roberto Mata i jego syn Michael postanowili założyć własną firmę- M&M Pura Vida. Skrót „M&M” odnosi się do dwóch rodzin Mata i Montero, a "Pura Vida" to nieoficjalny narodowy slogan Kostaryki, oznaczający w dosłownym tłumaczeniu "pełnię życia". To także pewna filozofia – idea odzwierciedlająca świadomy odbiór rzeczywistości. Akceptowana i szanowna tak samo, jak przyjmuje się dar życia. Niezależnie od okoliczności, Kostarykanie starają się zachować pogodę ducha, są wdzięczni za to co ich otacza i pokorni względem sił przyrody. Są także wyrozumiali wobec siebie – wszak ludzka natura też bywa nieprzewidywalna.
Kostaryka La Pachuca - filtr
Region: Valle de Dota
Farma: Roberto Mata Naranjo
Odmiana botaniczna: Caturra
Wysokość upraw: 1800m n.p.m
Metoda obróbki: honey
Profil smakowy: banan, mango, ananas, jagoda, kremowa
88,75 SCA
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *