Kawa Kenia Kamwangi

Kirinyaga znajduje się w środkowej Kenii na zboczach góry i jest znana ze swoich niesamowitych kaw o wyjątkowo owocowych profilach smakowych. Kawy w tym regionie rosną na dobrze osuszonej i żyznej, czerwonej glebie wulkanicznej. W profilu smakowym wyczuwalna jest jeżyna, malina i krem cytrynowy.

Wyczyść
Wybierając rodzaj kawy mielona - podaj sposób zaparzania w informacjach do zamówienia.
Jeśli nie podasz informacji odnośnie sposobu zaparzania, otrzymasz kawę zmieloną w sposób tradycyjny.

52,00 

Darmowa dostawa od 149 zł
Gwarancja najświeższego wypalenia
Online i w kawiarnii

Opis

Kawa Kenia Kamwangi – prosto z czarnego lądu

Zmielona kawa Kenia Kwamwangi

Kawa Kenia Kamwangi to idealne rozwiązanie dla kawoszy, którzy lubią kwaskowe aromaty, połączone z owocowymi nutami. Już kilka chwil po zaparzeniu otrzymasz owocowy napar z lekkim body. Wówczas kawa zyska charakterystyczny posmak agrestu, który w połączeniu z cytrynową kwaskowatością pozwoli uzyskać wyrazisty, bardzo charakterystyczny smak. To stuprocentowa arabika, pochodząca z jasno palonych ziaren, która rewelacyjnie nada się do przygotowania kawy w dripperze, french press, Aeropress i innych, alternatywnych metodach.

Kenijska Kamwangi – wyjątkowa ze względu na pochodzenie

Kawa z Kenii - Kamwanga

Kawa Kenia Kamwangi jest jedną z trzech stacji prowadzonych przez The New Ngariama Cooperative Society w regionie Kirinyaga Country, zlokalizowanym u podnóży góry Mount Kenya. To region znany z wyśmienitych kaw i przywiązywania bardzo dużej uwagi do kwestii związanych z ochroną środowiska. Posiada między innymi specjalny system odprowadzający i umożliwiający ponowne użycie wody, która wykorzystywana jest w procesie produkcji. Teren uprawy objęty jest opieką partnera terenowego – Coffee Management Services (CMS), którego jednym z najważniejszych celów jest zwiększenie produkcji kawy, oraz wsparcie i edukacja miejscowej ludności w zakresie produkcji kawy.

CMS zajmuje się ponadto zwiększaniem świadomości ekologicznej i zrównoważonego rolnictwa. Efektem tej polityki jest niezwykle aromatyczna kawa, która idealnie współgra ze słodyczą. Jej aromat zdominowany jest przez dojrzałe jeżyny i maliny. W smaku są z kolei wyczuwalne nuty jabłek i owoców cytrusowych.

Dodatkowe informacje

Region:

Kirinyaga

Odmiana botaniczna:

SL 28 | SL 34

Wysokość:

1600-1800m n.p.m.

Metoda obróbki:

Washed

Stopień palenia:

Filtr

Rodzaj

mielona, ziarnista

Gramatura

250g

Metoda zaparzania

ekspres przelewowy, aeropress, V60, chemex

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Kawa Kenia Kamwangi”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane produkty

infocart-plusenvelopephonemap-markerclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram