Kawa Specialty: bo liczy się jakość, a nie ilość

Jak mawia pewien klasyk: “życie jest za krótkie, żeby pić byle jaką kawę”! Jako, że na co dzień mamy dostęp do dobrych jakościowo, świeżo wypalonych ziaren, nie możemy się z tym nie zgodzić. Nie musimy Was chyba przekonywać, że kawa, która produkowana jest najniższym kosztem, z niskiej jakości surowca o nieznanym pochodzeniu po prostu nie może dobrze smakować. Co zatem decyduje o tym, że ziarenka są wysokiej jakości? I jak je rozpoznać?

Czym jest kawa specialty?

Każdy, kto choć trochę interesuje się tematem kawy, na pewno nie raz zetknął się z tym terminem. Po raz pierwszy został on użyty w 1974 roku przez Ernę Knutsenę, która starała się za jego pośrednictwem opisać wyselekcjonowane ziarna kawy o unikatowym smaku i aromacie. To z kolei dało początek nowemu podejściu do wypalania i serwowania kawy, w którym bierze się pod uwagę takie czynniki jak jej pochodzenie, odmiana i sposób obróbki ziaren.

Kawa Specialty Zbiór

Kawa specialty, nazywana również kawa speciality (obie nazwy są poprawne) to kawa, w której produkcji liczy się jakość, a nie ilość. Jej smak i aromat zdecydowanie różni się od tradycyjnych kaw - jest bogatszy, intensywniejszy i bardziej zróżnicowany. Kawa z gatunku specialty wytwarzana jest zazwyczaj w Brazylii, Etiopii, Kolumbii, Indonezji - ziarna pochodzące z tak różnych zakątków świata posiadają swój unikalny charakter. Znając pochodzenie kawy, jesteśmy w stanie przewidzieć, co otrzymamy po jej zaparzeniu. 

Od ziarenka do filiżanki…

W przypadku kawy speciality najwyższa jakość zachowana jest na każdym etapie, dlatego zanim ziarenka kawy trafią do naszej filiżanki, muszą przejść długą drogę. Na początku są przez wiele lat sadzone na plantacji, starannie pielęgnowane przez jej właściciela i zbierane w czasie żniw. Kawa specialty uprawiana jest w sposób zrównoważony, a to oznacza, że farmer otrzymuje godziwe wynagrodzenie za swoją pracę, które później może inwestować w jakość swoich upraw i dbałość o środowisko.

Ziarna kawy Specialty

Zebrane ziarna są poddawane skrupulatnej i szczegółowej selekcji, która często odbywa się ręcznie, a cały proces podlega kontroli oraz normom stworzonym przez organizację SCA (Specialty Coffee Association) zrzeszającą znawców i koneserów kawy z całego świata. Jakość kawy jest oceniana według specjalnej skali, w której pod uwagę bierze się m.in. jej konsystencję, aromat, słodycz, kwasowość oraz posmak. Aby kawa mogła zasłużyć na miano specialty, musi być pozbawiona defektów, spełniać wiele standardów i otrzymać minimum 80 na 100 możliwych punktów. Niezwykle rzadkie są jednak oceny powyżej 90-91 pkt., a ziarenka, które zbliżają się do granicy 90 pkt. to kawy, po których spodziewać można się wyjątkowych, smakowych doznań. Przykładem może być nasza Etiopia Gubeta oceniona na 87 punktów, w której wyczuć można nuty smakowe jagód, czekolady, a nawet... rumu!

Odpowiednio wyselekcjonowane ziarna poddawane są procesowi prażenia. I tutaj pałeczkę przejmuje już #PTeam! Zielony surowiec jest przez nas dodatkowo sprawdzany, przy użyciu bardzo nowoczesnych urządzeń (m.in. wilogotnościomierza) - mierzymy wówczas jego gęstość oraz zawartość wody. Prażenie ziarenek przebiega w odpowiednio dobranej temperaturze, przy zachowaniu wybranego przez nas profilu palenia, co pozwala na wydobycie z nich najwyższej jakości smaku oraz całego potencjału. W ostatnim etapie kawa trafia już do naszych baristów, którzy serwując ją Wam w jednej z naszych kawiarni, pozwalają Wam doświadczyć tego wyjątkowego smaku. 

Kawa Specialty

Kawa specialty, która nie smakuje jak kawa...

tylko jak herbata z cytryną! Tego się nie spodziewaliście, prawda? Pierwsze zetknięcie z kawą specialty może być dość zaskakujące, a szczególnie dla tych, którzy swoje dotychczasowe doświadczenia z czarnym naparem opierają na jego gorzkim, ciężkim posmaku. W świadomości wielu osób nadal tkwi przekonanie, że dobra kawa to taka, która jest cierpka, kwaśna i posiada w sobie dużą gorycz. Czas obalić ten mit! Dobra kawa powinna mieć w sobie coś więcej oprócz goryczy - w jej smaku można bowiem z łatwością odnaleźć nuty owocowe, cytrusowe, kwiatowe, orzechowe czy też karmelowe. Goryczka nie powinna być czymś dominującym w naparze, tylko doskonale harmonizować z pozostałymi aromatami. Kawa specialty nie potrzebuje dodatków w postaci cukru lub mleka, a wynika to z tego, że posiada w sobie naturalną słodycz i aksamitną konsystencję. Jeśli mocno wyczuwalna kwasowość w naparze nie do końca Was przekonuje, na pierwsze spotkanie z naszymi kawami jakości specialty proponujemy Wam nasz klasyk, jakim jest Brazylia Yellow Bourbon, w której bardzo umiarkowana, cytrusowa kwaskowość spotyka się z posmakiem orzechów oraz nutami mleczej czekolady.

Jak wybrać kawę specialty, żeby mi smakowała?

Jeżeli zależy Ci na tym, by jakość naparu nie odbiegała od tego, którym możesz raczyć się w swojej ulubionej kawiarni, raz na zawsze zrezygnuj z kupowania komercyjnych ziaren, a zamiast tego udaj się do sprawdzonej, rzemieślniczej palarni. W ten sposób otrzymasz gwarancję właściwego, a przede wszystkim świeżego wypalenia, a ziarno trafi do Ciebie tuż po wypaleniu w piecu. Pamiętaj, że jesteśmy od tego, by przekazać Ci maksymalnie dużo wiedzy kawowej - to nasza pasja, którą kochamy się dzielić. 

Nalewanie kawy Specialty

Wybór ziarenek powinien być podyktowany Twoimi indywidualnymi preferencjami względem smaku, aromatu oraz sposobu parzenia kawy. Przed zakupem powinieneś pomyśleć o tym, co najbardziej cenisz sobie w filiżance swojego ulubionego naparu - czy są to nuty owocowe, czy może bardziej kwiatowe?

W swojej ofercie posiadamy między innymi. takie kawy specialty, jak:

Jeżeli nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałeś, to nie szkodzi - #PTeam zawsze chętnie służy pomocą! Odwiedź jeden z naszych sklepów lub skontaktuj się z nami za pośrednictwem maila lub messengera. Nie bój się pytać- z chęcią pomożemy Ci w doborze odpowiednich ziarenek! 

Kawa specialty to kawa, która może być parzona na wiele alternatywnych sposobów. Jesteśmy przekonani, że kiedy odkryjesz już jej wyjątkowy, bogaty smak, błyskawicznie zapomnisz o tym, co było Ci dotąd tak dobrze znane. Daj się zatem zaprosić do świata kawy wysokiej jakości, a później kontynuuj tę podróż razem z nami!

Najnowsze na blogu

Czy kawa jest szkodliwa? Nic bardziej mylnego!

Czy kawa nam szkodzi? Sprawdź fakty i mity na ten temat.

Drip - jak zaparzyć w nim kawę?

Drip to jeden z najchętniej wybieranych zaparzaczy do kawy.

Historia Propera. Z domowego zacisza do palarni w samym sercu Beskidów.

Historia Propera to 4 lata intensywnych zmagań o rozwój lokalne

Jaka kawa do ekspresu?

Wybór kawy do ekspresu to często niełatwy orzech do zgryzienia

Kawa Specialty: bo liczy się jakość, a nie ilość

Sprawdź, co wyróżnia kawy Specialty na tle innych dostępnych

Aeropress do kawy - jak działa i jak go używać?

Aeropress do kawy to prosta, alternatywna forma zaparzania.

Jak wygląda uprawa i palenie kawy?

Zastanawiałeś się kiedyś.

Kawa - 10 argumentów dlaczego warto pić

Jest tyle powodów, aby pić kawę.

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram